Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

Заличена юридически е фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума

В Македония очакват разрастване на заболяемостта от грип

Гери-Никол и Алисия с награди за музикален идол Куп влюбени на церемонията The 1 Lifestyle Awards

Тръмп няма планове да обявява извънредно положение

Колата проходи Hyundai пресъздаде машина от „Междузвездни войни“

Русия е готова да увеличи доставките на газ в Сърбия

Мръсен въздух в няколко града тази сутрин

Как се прави поза „арбалет“?

Лекар: София е пред грипна епидемия

Силни земетресения в Перу и Еквадор

Омбудсманът Мая Манолова: 75 339 случая е разгледала институцията, откакто съм на поста

Снимка: Архив

Откакто бях избрана за омбудсман до момента институцията е разгледала 75 339 случая. Това са жалби, сигнали, посещения в приемната и в страната, емейли, обаждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова на пресконференция, на която отчита три години на поста.

„Не мога да кажа, че зад тях има 75 339 граждани. Тенденцията е да се отправят колективни жалби, които се отнасят за повече хора“, обяви тя. „Използваме всеки повод, за да представим пред гражданите работата на институцията. Идеята е не просто да ги информираме какво правим, а да им вдъхнем кураж и надежда, че ако човек не си мълчи и отстоява правата си, колкото и трудна да е една кауза, в крайна сметка успяваме заедно“, заяви Мая Манолова.

„В работата си се сблъскваме с отказ и нежелание на администрацията да си върши работата, откровени лобистки интереси и с опити за внушения, че нищо не може да се промени“, посочи омбудсманът.

„Напротив – броят на жалбите показва точно обраното, че хората вярват в институцията и имат очакване всеки проблем да бъде решен“, допълни Мая Манолова. „Не просто работим и през август, а всеки ден, по много часове, за да бъдем адекватни на очакванията на гражданите“, каза още омбудсманът.

По думите й в приемната й в столицата и в страната са приети 42 690 души, откакто е избрана за омбудсман. „Броят на жалбите е 32 649, от тях 31 078 са приключени. Това число показва, че не просто приемаме жалби, а действаме в крайни срокове“, обяви тя.

„Всяка втора от препоръките на омбудсмана е изпълнена изцяло или частично“, заяви Мая Манолова. „Най-много са жалбите относно правата на потребителите, следват ги тези за социалните права“, обясни тя. „Искам да отбележа ръста на жалбите, свързани с правото на собственост и чиста околна среда“, каза още омбудсманът.

Най-накрая МС прие предложение за промени в социалното законодателство, които да осигурят социални помощи за деца сираци. За съжаление проектът, който е минал, отново въвежда подоходен критерий, коментира Мая Манолова по повод обявеното вчера от правителството предложение в Закона за социалната помощ за деца за нова социална помощ за деца, които нямат право на наследствена пенсия.

„Битката продължава, ще настоявам за допълнителни предложения между двете четения на законопроекта“, обяви омбудсманът. „Нашият проект, внесен през март, така и не беше припознат от нито една парламентарна група. Нито една от тях не прецени, че защитата на деца сираци е кауза, зад която си струва да застане. „Обединени патриоти“ го внесоха и след това го оттеглиха“, каза още Мая Манолова.

Гражданите могат да очакват и да изискват от нас законодателни промени. Стоим зад тази отговорност и ще посветим на тази кауза, заяви омбудсманът на Р България. „Най-важното е да кажа кое не съм свършила и какво ще стои на дневен ред, освен цялостната реформа в политиките за хората с увреждания, което е моя кауза. Каузата ми е с настояването не просто за малко повече пари, а за реформа“, обяви тя.

„Посланието ми към българите, които го очакват е – работим усилено по Закона за фалит на физическите лица, за ограничаването на свръхправомощията на банките и на законодателство за произвола на колекторските фирми“, заяви омбудсманът.

„Правя пресконференцията заради моя екип. Ясно е, че не всички случаи са разгледани от мен, а от екипа. Дължа го на тях“, посочи Мая Манолова. „Нека хората да знаят, че екипът на омбудсмана не се жали“, коментира тя. „Трябва да го кажа и го правя. Нямам навика да правя такива похвали на оперативки, затова го правя сега“, посочи омбудсманът. „Благодаря и на медиите, резултатите стават възможни и благодарение на тях“, каза още тя.

Аз харесвам работата си на омбудсман и ще я върша до края на мандата със сърце и енергия. И аз, и моят екип. И много се надявам институциите, ако не да ми помагат, поне да не ми пречат да си върша работата, заключи Мая Манолова. „Бих искала да съм плашило само за лошата администрация, за тези, които не искат да си вършат работата и се гаврят с гражданите. Нямам против да съм плашило за подобна администрация и за монополните дружества“, коментира тя.

„Столичната топлофикация, въпреки че я осъдих на три инстанции, още не ми е предоставила информация за това колко пари е прибрала от столичани през 2015 година, само за юристконсулстки възнаграждения. Става дума за милиони левове“, посочи омбудсманът. „Очевидно не съм достатъчно страшна, след като след съдебно решение на три инстанции, новият изпълнителен директор на „Топлофикация“ продължава да си прави оглушки“, заяви още тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Случаите” винаги се “разглеждат” избирателно, ако някой се обади “отгоре”, разглеждането приключва!
    Нека Манолова си спомни “случая” БНФМ!!!!!!

  2. Мъжът на Мая Манолова Ангел Найденов върви само по средата на улицата, защото ако тръгне по тротоара, рогата му така са пораснали, че се закачат в клоните на дърветата и трябва да викат пожарната и Бойко Борисов, за да му откачат рогата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.