Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Омбусманът Диана Ковачева: Неплащане на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на гражданите

Отказът от изплащане на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на гражданите. Това заяви омбусманът доц. д-р Диана Ковачева по БНТ. Тя призова също така дебата за съкратеното съдебно производство да не се политизира.

Омбудсманът не смята, че трябва да се стига до там да не се плащат първите три дни от болничните.

„По този начин се засягат техни конституционни права. Работниците и служителите плащат своите осигуровки, внасят ги в НОИ, а накрая се оказва, че тогава, когато са осигурени за различни социални рискове, те на практика не могат да получат обезщетението, което замества загубените работни дни“, обясни тя.

Ковачева каза, че не вижда по какъв начин неплащането на болничните ще ограничи издаването на фалшиви болнични. Тя допълни, че в първите дни от болничните по принцип има нужда от най-голяма подкрепа за болните.

„Когато има фалшиви болнични всички са ощетени – държавата, самите работещи и работодатели. За това трябва да се търси решение, но то не бива да е за сметка на правата на хората, които работят, защото те наистина заслужават да бъдат обезщетени“, каза още доктор Ковачева.

По темата със съкратеното съдебно производство омбудсманът каза, че за нея най-добрият вариант е то да се премахне за много ограничен кръг престъпления:

„Става въпрос за умишлените убийства, които шокират със своята жестокост, извършени са по особено мъчителен за жертвата начин и се наказват с най-тежките наказания, каквито са доживотен затвор без право на замяна и доживотен затвор.“
Ковачева призова дебата да не се политизира и да не се прибързва.

„Наистина съкратеното съдебно следствие е полезен институт, то не бива да се премахва изцяло в никакъв случай, защото в противен случай ще се върнем към ситуацията, в която бавното правосъдие е доминиращо и хората ще започнат да се оплакват от това, че делата им се влачат с години. Ние сме били в тази ситуация преди“, добави още тя.

За условното предсрочно освобождаване Ковачева каза, че в подобна ситуация трябва да се преценява освен дали се е поправил извършителят, дали е бил и достатъчно наказан.

„Все пак е важно да напомним, че трябва да се пази авторитетът и независимостта на съда, защото това е най-важната гаранция за справедливост“, допълни още тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.