Банско е на първо място сред семейните ски-дестинации в Европа

Административният съд извърши оглед на 4 чувала с бюлетини по изборно дело Казусът е по жалба за избор на общински съветници в Горна Оряховица

Томислав Дончев: Имаме добре функционираща система за управление на средствата от ЕС

Лечков поиска БФС със съд

Бизнесът и професионалните гимназии се обединяват за преодоляване на кадровата криза

Разбиха две нелегални фабрики за производство на цигари в Словения и Будапеща (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Кметът Фандъкова да започва изпълнението на обещанията веднага, няма нужда от 100 дни Групата на "БСП за България" ще бъде единствената опозиция, както беше и в миналия мандат, заяви лидерът на столичните социалисти

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

28-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя Силистра – Добрич

Цистерна със сода се обърна на „Хемус“ (СНИМКИ)

Шести историк заслужи наградата „Проф. Рашо Рашев“

Каракачанов: Отбранителните способности на Въоръжените сили трябва да се изграждат в синхрон

Съдят строител, измамил варненка с над 45 000 лв.

Мъж от Ахелой млати инспектор, задето му убиват прасетата

Разбиха група за разпространение на наркотици в София

Омраза мейд ин България

Живеем си в интересна държава. Добрият дядо Коледа тъкмо тръгна насам и ето, че го изпревари лоша новина: мамят ни с етикети „Произведено в България“. Лепят ги ударно за коледния пазар – на джиесеми от Китай, на дрехи втора употреба от Италия, на турски храни, внесени нелегално.

И сега? Недоумяваме: кое е наше производство, кое – контрабанда? Ако питаме знаещите във властта, ще ни намразят. Добре, че поназнайваме нещо и без тях. Има едно производство, което процъфтява в родината ни и носи българския вкус. Не на вино, не. И не на карловска луканка. У нас в индустриални количества се произвежда омраза. Точно така – „Омраза мейд ин България“, в оригинал.

Какво е омразата? Тя е отрицателна емоция, несъвместима с обичта – антипатия, отвращение, враждебност към някого и желание да му се стори зло, за да пострада. Психолозите твърдят, че хората в цял свят мразят онези човеци и организации, които застрашават тяхното здраве и благосъстояние. Определението е вярно, но би могло да се допълни относно нас, българите. Ние обичаме да мразим – за нас омразата е положителна емоция и мразим наред – и това, което уврежда интересите ни, и всичко друго, което просто не ни харесва.

Произвеждаме си неприязън навсякъде – у дома, на улицата, в офиса, в кафенето, в институциите. И я консумираме с наслада. Мразим държавата си. Правителството. Опозицията. Депутатите. Демократите. Комунистите. Безпартийните. Партиите. Протестиращите и непротестиращите. Руснаците. Американците. Изборите – мажоритарните и пропорционалните. Данъците. Фондациите. НПО-тата. Реформите. Нереформираните. Референдумите и липсата им. Цацаров и прокуратурата. Лозан Панов и съдиите. Подсъдимите. Бившата Държавна сигурност. Днешните тайни служби. При това взаимно се ненавиждаме – поединично и по групи. Родителите ненавиждат учителите. Пациентите – лекарите. Пешеходците – шофьорите и колите. Драгите читатели и зрители – журналистите. Полицаите – гражданите и обратното. Работодателите – работниците и те тях.

По повелята на поета силно любим и мразим. Любовта и омразата си сменят местата светкавично. Днес народът обожава Бойко и Слави, утре носи плакати: Тоя е мутра, оня – чалгаджия, да си вървят.

Ненавистта като продукт на обществените отношения се пласира наедро – в традиционните ни медии и интернет. Свободата на словото се излива в ругатни, закани и обиди. Глобалната мрежа улеснява пласмента на обидните думи. Седиш си с лаптопа в кревата и продаваш на хиляди хора вражда. Пари не даваш, по-скоро можеш да вземеш за това. Инвестираш агресия. Ако те спрат – то би било цензура.

Ето някои цитати от форумите и фейсбук. За политиците: „ Тия са с ментални увреждания, за лудница, да ги вържем в усмирителни ризи. Тъпаци! Крадци!“ За бежанците: „Те са животни, серат на пода, заразни са. Химическа кастрация за тях, а не лагери.“

Да не мислите, че тия пасквили се пишат само от скинари и аутсайдери? Не. Проучвания в САЩ показват, че техните автори са хора, които иначе спазват закона, учат или работят. Те са и извършители на описаните в чл. 162 от нашия Наказателен кодекс „престъпления от омраза“ – побои, убийства, заплахи и други, квалифицирани по раса, народност, етническа принадлежност, политически убеждения, религия. Според разследващи в мотивите на злосторниците често са скрити комплекси. Най-злостните хомофоби са хомосексуални. Най-жестоките побойници са бити като малки. Най-яростните антикомунисти са деца на активни борци против капитализма, бивши секретари на компартията и галеници на Тато. Най -върлите критици на Държавна сигурност са били доносници в миналото, а сега доносничат на други служби.

Ожесточението на такива типове стига до абсурди – като този със забраната на комунистическите символи. Те ще обругаят и звездите по небосклона, ако някоя им заприлича на тази, която свалиха от Партийния дом. Ще свалят петолъчката от елхата, подарена от майка им. Ще охулят заради звездичките и американския флаг. А знаете ли кое е най-лошото? Че заразяват младите хора със злоба.

„Мили Дядо Коледа – пише във фейсбук. – Моля ти се да ми подариш самолетна катастрофа, в която да загинат едновременно Путин, Ердоган, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Пеевски, Цветан Цветанов, Цацаров, Доган и Местан“.

Кой го пише това? Някоя откачалка? Не. Един интелигентен млад юрист, току що взел с отличие диплома по право.

Как можахме да допуснем това? Да се давим в омраза, да оцеляваме и със сетни сили да я произвеждаме пак?

 

Петното и други лекета

У нас само един политик е с обвинение за престъпление от омраза. Това е бившият кандидат-президент Бисер Миланов- Петното. Той е подведен под  отговорност за това, че на митинг против бежанците подбуждал към насилие, крещейки: „Време е да се разправим с черните!“

Но в политическата класа има и други лекета. А за агресивното им поведение, придружено с говор на омразата, няма нито един съдебен акт. По закон това например – да наречеш премиера Бай Х.., след като си бил негов съратник, не било престъпление от омраза.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. Няма обществено приета оценка за това, какво е било през периода 1944-1989 г. ин яма да има помирение докато не се приеме такава. Въпреки че има такава законна оценка от 2000 г. – режима за този период е престъпен. А с каква ще заразиш младите хора, ако едни и същи са те учили и на комунизъм без частна собственост и на демокрация с частна собственост? 45 години така ни учеха, всичко е относително, убийството е зло, но не и когато е в името на партията. „Попаднал на хора и станал човек“ – църквата не може да те опрости, но Партията може. „Как можахме да допуснем това? Да се давим в омраза, да оцеляваме и със сетни сили да я произвеждаме пак?“ – ами дайте някакво предположение за това г-жо Заркова. Пишете много и отдавна, даже и лично пострадахте от тази омраза!

  1. „… убийството е зло, но не и когато е в името на партията.“ – кой те учил на това?

    1. Требе да си мноу дeбилна ако виждаш нещата така…

     1. А какво означава диктатура на пролетариата? И колко човека са убити от други човеци, защото така е наредил примерно Г. Димитров?

 2. А я па най-мразим да работим.

 3. Тя омразата идва от някъде. Безусловно има причина, тъй като тя е следствие.
  Възможно е генът да има някакъв принос, но това не бива да се према като основен носител на това явление и характерна черта на който и да било етнос.
  По-скоро битието определя поведението на основната част от населението и желанието за справедливост (редко срещана) е причината за скептицисъм и в последствие омраза.
  Не е правилно да се изброяват личности или символи, по простата причина че народа е поляризиран, за всяко явление има разни становища които лесно могат да се определят в съответна категория. Т.е. ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ, ПО-МАЛКО ОМРАЗА.

  1. Що е то – има престъпление, но няма престъпници?

 4. „Най-злостните хомофоби са хомосексуални.
  Най-жестоките побойници са бити като малки.
  Най-яростните антикомунисти са деца на активни борци против капитализма, ….
  Най -върлите критици на Държавна сигурност са били доносници в миналото, а сега доносничат на други служби.“ – заркова, откриваш ли си сама противоречието (кат постваш дeбилни демократични прoстотии)…

  1. Сега като се сетя как ти и Велемир се мъчехте да ме изкарате обратен. Всичко вече е ясно 🙂 само внимавайте и винаги с презерватив момчета.

   1. Виж ся, може за момент да си дал повод да те разкрия, че си гeй… а може да ти е било моментно увлечение. Но винаги си си бил олигoфрен.

 5. Авторката забрави да ни подсети, че сме закърмени в Ботевски дух силно да любим и мразим.

 6. Хареса ми тази мисъл: Повече справедливост – по-малко омраза. На мен ми се струва справедливо да се махне паметника на савецката армия. Какво мисли афторката по въпроса?

  1. Първо се научи да пишеш.
   На неграмотните трябва да се забрани да изказват мнение или да взимат отношение по каквито и да било въпроси.

 7. Много харесвам статиите на Ана Заркова.

 8. Др. Заркова забрави или нарочно пропусна да ни припомни вица на гениалния Иванчо, дето учителката го питала кого най-много мрази и той рекъл: „Най-мразим американците, щото не са ни освободили нито веднаж“.

 9. Само по време на турското владичество бьлгарите са били добре,парадоксално но факт..!

  1. В периода 1900 до ВСВ сме били също много добре.

  2. Може ли без турска пропаганда, моля? Не търси под вола теле.

 10. Заркова, а ти га яде кифтетата не рива, а сига ривеш……..

 11. Рибата мирише от главата. та така стои и въпроса с “омразата“. И нека ганка мома да спре с нейните зомбирани речи и напъни. Все едно никой няма да я тури на бюджетот на народната трапеза:) А може вече и дас се е уредила на некое столче около трапезката, та затуй са тея напъни и ръсене на тотални нелепости и лъжи:) Горката кака ганка:) Когато държавата започне да се грижи по-добре за хората в България, да не толерира мутри, кражби, лъжи/кривосъдие и социалното неравенство, тогаз и хмм “омразата“ ще се изпари:) И Анка го знае най-добре:)

  1. Държавата се е погрижила. Осигурила е места където всички са равни, еднакво облечени, редовно ги хранят, работят ако искат и т.н. Не разбрах кое е лъжата?

 12. Аз пък мразя фанатично христо стоичков и исляма/турците/.Имам си причини и то сериозни.Не ме съдете.Така са се стекли нещата.Иначе тази огромна омраза ми пречи.Тя ме разяжда,но не мога да я туширим.Чувствам я по-силна от себе си.Не е хубаво да се мрази.Любовта е най-благородното нещо.Обичам силно родината си,футболния отбор на „ЛЕВСКИ“,близките си и много други неща.Ако прочетете отново първия коментиращ-Юрий Стефанов ще разберете много истински неща за живота.

 13. 07-ти утрепко рязана!Написал си едно изречение,но с него отново се гавриш с моя народ.Ако се опитваш да ме ядосаш-честито!Успял си.Но аз ще ти го върна.Твоят аллах е един долнопробен плъх,който дриска където намери.пророкът ви мохамед си е бил чист педераст и вие рязаните му се кланяте,защото сте една порода.Дано вирус да връхлети всяка джамия,за да изчезне с вас и вашата най-ярка производна:тероризма.Светът без мюсюлманите ще бъде прекрасен!!!

  1. Ти си луд за връзване!!!Единствената ми мечта е добри отношения между турци и българи нищо повече приятел!!!

 14. А кога по време на турското робство сме били добре?Когато вашите дойдоха с ятаганите и ни изклаха?Когато ни изнасилвахте жените и се заливахте от смях?Когато попълвахте еничарския корпус на султана с нашите,християнските деца,а който баща се противопоставяше-веднага го сасичахте?Майките ридаеха силно и неутешимо,но това не трогваше мюсюлманското сърце!Когато ни изправихте пред „избора“-смяна на религията или смърт?От едната страна е феса,а от другата-дръвника!Много хуманно…..

 15. Дрийм он как гинче:))) Ние пък защо не виждаме тез места:) Или ти от висотата на твоето “местенце“ ги гледаш мн.добре. Да, на дупетатаите с 3000 хил лв заплатка на мес + други бонусчета е осигурила:)) На разните пишман-мин също:) Разните мутри/крадци та милионери също са осигууурени, държавата ги поддържа в престъпленията им (по-точно “ръководителите“на държавата:))) Не говорим за пенсионерите. Такова ЛОШО отношение към Човека сме видели само в България и главно след 89 г:) Даже в Куба са по-уважавани. А то ‘омраза“съществува и под формата на “мейд ин сащ/канада“и пр държави:)

  1. Затворите. В концлагерите и лагерите всички затворени също са били равни.

 16. “ГОСПОЖА ЗАРКОВА, нещата в БЪЛГАРИЯ са много по прости.За всичко е виновна държавата.Ужасната пропаст между бедни и богати, Законите не са еднакви за бедните и богатите,разликата е огромна.За 5 лева кито бедния дължи на Топлофикация или ЧЕЗ го върхлитат ЧСИ и го разпъват като Христос на кръста. Политиците крадци са недосегаеми. примери ли искате? Ха ха. Всеки се бори да зависи нещо от неговото подписче, това е голям бизнес.Този който е откраднал 1 хляб, в затвора. Онези с милионите откраднати,те си плащат и нищо. От това е омразата.Да работиш като вол за да си купиш храна за децата, и да купиш …“И Филип е прав:( и Фидел Кастро – докато не се премахне огромната пропаст между хмм богатите, знаем ги кои са, и мнозинството бедни, ще има омраза. Едно време го учехме като “класова омраза“.. А сега може да е негативно отношение на честните/почтени българи, които с пот и мъка си изкарват прехраната 200-300 евро на мес и 10% тунеядци, които грабят, лъжат, фалшифицират и са “богати“ И защо ги търпим?

  1. А държавата, това е народът, т. е. ние. За съжаления нямаме кралят-слънце.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.