Онколози ще преглеждат безплатно за рак на кожата и маточната шийка

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата организира от 1 и 30 ноември Онкоболницата във Варна. Причината е трайното увеличение на заболеваемостта в тези две направления, а целта е ранно откриване на случаите, обясниха от ръководството на болницата.

Желаещите да се прегледат в рамките на кампанията трябва да си запишат час на регистратурата на бул. "Цар Освободител" 100 или по телефона. Лекарите припомнят, че поне един профилактичен преглед годишно при гинеколог и цитонамазка са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка.

Сигнал за тревога е всяко кървене извън месечния цикъл, подуването и болките в корема и по-обилното течение. Опасно много се увеличават и пациентите с рак на кожата, които са предимно на възраст от 25 до 65 г. В България годишно се диагностицират 470 души с меланом, а около 180 умират. 95% от кожните злокачествени тумори не са меланом, но също са опасни, предупреждават онколозите.

Според тях ракът на кожата може да изглежда по различен начин и затова хората трябва да търсят специализирана помощ при всяко новопоявило се образувание. Редовна профилактика е нужна и на бенките, за да се хванат в ранна фаза формите на злокачествено онкозаболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони