Онлайн система ще следи колко деца посещават училище

ученици

Нова онлайн платформа вече дава всекидневно информация колко от официално регистрираните деца не посещават детска градина или училище. Порталът заработи пилотно в Пловдив, но скоро ще обхване всички области, информира БНТ 2.

"Близо 206 хил. деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система", коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По закон всяко българче от 5 до 18 години трябва да бъде обхванато от образователната система. 206 хиляди обаче не посещават училища и градини. Сред тях са и близо 20% от децата в Пловдив.

"Има 13 543 деца, които са с активна регистрация в област Пловдив, които подлежат на обхват и са реален обект на системата", разкриха от IT-фирмата, която поддържа системата.

За тези деца обаче се разбира едва сега. "Не сме правили статистика нито на регионално, нито на национално ниво с натрупване за отпадналите ученици", призна Иванка Киркова, началник на РУО - Пловдив.

"Няма информация между институциите. Това е истината. И никой не знае какво прави другия", каза Здравко Димитров, областен управител на Пловдив.

Новата система ще помогне за координация между институциите. Платформата е свързана и с регистрите на службите по гражданска регистрация.Родителите, които трайно отказват децата им да посещават училище, ще бъдат наказвани и лишавани от помощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование