Онлайн форум във война за десетки милиарди долари с Уол Стрийт, български милиардер въвлечен в скандала

Някои от най-популярните платформи за търговия с акции забраниха покупката на книжата на определени компании, обект на засилен интерес за къси продажби, което причини силно недоволство сред потребителите, а конгресмени от двете партии в САЩ поискаха разследване на случващото се.

Робинхуд (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп (GameStop) и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите. 

Сред другите засегнати са веригата кина ЕйЕмСи (AMC), производителите на телефони Блекбери (Blackberry) и Нокиа (Nokia). Акциите на тези компании рязко поевтиняха след налагането на забраните, на фона на рекордното поскъпване предишните дни. 

Котировките на ГеймСтоп например се колебаеха между 112 и 480 долара през последните 24 часа. 
Всички тези акции поскъпнаха благодарение до голяма степен на потребители на социалната мрежа Редит (Reddit) и други форуми, които започнаха да купуват, за да повишат цените. Тенденцията първоначално започна като кампания срещу хедж фондове, залагащи срещу тези компании, и през изминалата седмица вече донесе на професионалните инвеститори загуби за милиарди. Дребните инвеститори обаче също рискуват да загубят пари, когато цената на акциите се нормализира - нещо, което вече започна да се случва. 

Акциите на GameStop, които бяха в центъра на активна търговия, поскъпнаха с 50%, след като Мъск написа в туитър Gamestonk!! Заедно с линк към дискусионната група за залози на Уолстрийт на Reddit.

Главният изпълнителен директор на Робинхуд е Владимир Тенев. Той определи взетото решение като трудно, но необходимо, за да се защити платформата и клиентите й, информира Ройтерс. Компанията уточни, че мярката е временна и днес ще бъде частично вдигната. 

Забраната обаче предизвика силно недоволство сред потребителите, които приеха невъзможността да купуват акции като удар срещу позициите им. 

Сред поискалите повече яснота за решението е и Александрия Окасио-Кортес, член на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, която заседава в ключовата комисия по финансови услуги. Позицията й бе подкрепена от сенатора републиканец Тед Круз. Призивите на членове на Конгреса за разследване на случващото се се засилват на фона на обвинения в пазарна манипулация. Председателката на комисията Максин Уотърс посочи, че ще свика изслушване за късите продажби, онлайн инвестиционните платформи и "геймификацията".

Нарастват и опасенията, че силната нестабилност ще доведе до появата на балон на по-широкия пазар. Основните борсови индекси на Уолстрийт сега са близо до рекордните си максимуми след силните спадове през март, когато се разрази пандемията от коронавирус и преди приемането на мерките в подкрепа на икономиката. 

Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) закри популярна група, посветена на борсовата търговия със 157 000 участници - Робинхуд сток трейдърс (Robinhood Stock Traders). Като причина се посочва нарушаване на политиката срещу "сексуална експлоатация на пълнолетни лица", информира Ройтерс. Основателят на групата, 23-годишния Ален Тран твърди, че никога не е виждал съдържание "само за възрастни" в нея. Някои от членовете на групата напоследък направиха печалби от десетки хиляди долари по препоръки от форума в Редит. Според Тран институционалните инвеститори се опитват да разделят армията от дребни инвеститори.

От началото на годината инвеститорите от Уолстрийт са загубили вече 70,87 млрд. долара по къси продажби - инструмент, при който на практика се залага на поевтиняването на определени книжа, сочат данни на анализаторската компания Ортекс (Ortex), цитирани от Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят