Премиерът Борисов освободи от длъжност пиара на правителството, блъснал репортер

Камион тръгна сам през шуменски булевард, потроши врати и стена

Задържаха 19-годишен криминално проявен, откраднал лек автомобил

Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 000

Откриха мъртво бебе на сметището край хасковското село Гарваново

Кабул под ракетен обстрел по време на речта на президента Гани за Курбан Байрам

Христо Чучев: Жена ми още няма сватбена рокля Българката се облича много добре, но прекалява с грима, отбелязва модният дизайнер

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко

Потушиха пожара край Карлово, който вчера се разгоря отново

Спипаха контрабандни цигари в тайници на на два камиона на МП Лесово

16-годишен е заподозрян в палеж на камион

Откриха множество човешки кости в частен имот в Козлодуй

Спипаха мъж с ефективна присъда на свобода

Откриха оранжерия за канабис в Бяла черква Полицията е иззела 28 саксии с коноп, лампи, вентилатори и влагометри

Неизправни газови бутилки подпалиха две жилища в Търново По шестима огнеборци са били ангажирани в ликвидиране на последиците

ООН: Климатичните катастрофи са убили 300 000 души за 4 години

Промените в климата направиха през последните години смъртоносните жеги, урагани, суши и наводнения както по-чести, така и по-интензивни. Това се казва в нов доклад на ООН, представен по време на международната климатична среща на организацията в Маракеш, информира БГНЕС.

Над 50% от значителните природни явления за периода от 2011 до 2015 г. са показали белези на причиненото от хора глобално затопляне, посочват от Световната метеорологична асоциация (СМА). Последните пет години са най-горещите поредни регистрирани някога, като 2014 г. и 2015 г. са с най-високи температури.

Към това се прибавят и покачващите се нива на моретата и океаните, които увеличават пагубната мощ на бурите, които са допълнително заредени от по-топлия и по-влажен въздух, посочват още метеоролозите.

Промените в климата „увеличиха риска от екстремни явления като горещи вълни, суши, рекордни валежи и наводнения“, заяви в изявление генералният секретар на СМА Петери Таалас.

По данни на СМА само за периода 2011-2015 година близо 300 000 души са паднали жертва на предизвикани от климатичните изменения катастрофи. Едни от най-смъртоносните бедствия за периода са сушата в Източна Африка от 2010-2012 г., тайфунът Хаян във Филипините през 2013 г., и рекордните жеги в Индия и Пакистан през 2015 г.

Нарастващите темпове на глобалното затопляне са видими от 80-те години, но значително се ускориха с все по-голямото изпускане на парникови газове в атмосферата, което се дължи най-вече на изгарянето на въглища, петрол и природен газ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.