ООН настоява Париж да разследва полицейската агресия срещу "жълтите жилетки"

Снимка: Архив

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова днес Франция да разследва щателно полицейското насилие при демонстрациите на "жълтите жилетки" от средата на ноември миналата година насам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч пред Съвета по правата на човека в Женева Бачелет заяви, че "жълтите жилетки" протестират срещу "изключването им от икономическите права и от участие в държавните въпроси". "Насърчаваме френското правителство да продължи диалога и призоваваме настойчиво за задълбочено разследване на всички сигнали за използване на прекомерна сила", добави тя.

Бачелет напомни, че неравенството засяга всички страни и че "дори в благоденстващи държави хората се чувстват изключени от придобивките на развитието и лишени от икономически и социални права". Тя цитира само Франция като процъфтяваща страна, но осъди ожесточените репресии на протестите, състояли се наскоро в Судан, Зимбабве и Хаити.

Демонстрантите "искат диалог в дух на уважение и истински реформи. При все това в много случаи те се сблъскват с ожесточена и крайна употреба на сила, необосновани арести, мъчения и дори, каквито сведения има, екзекуции без съд и присъда", подчерта тя.

От появата на протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция в средата на ноември Генералната инспекция на националната полиция е била сезирана за около сто случая на обвинения в полицейско насилие. Много демонстранти твърдят, че са били ранени при стрелба със специални пушки с отбранителни муниции ЛБД - оръжие, породило остра полемика във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят