Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Есил Дюран в супер форма за лятото (СНИМКИ)

Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Опасен смог души София

Снимка: Архив

Концентрацията на фини прахови частици стига пика си в нощта срещу трети януари

Най-високите стойности са измерени в „Павлово“ и „Надежда“

Опасно запрашен въздух е измерен в София в първите дни на 2017-а. Допустимата концентрация на фини прахови частици в определени часове е била 9 пъти над нормата, сочат данните от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух, публикувани от Столичната община.

Причината за отровния смог са твърдото гориво в битовия и обществения сектор и емисиите от автомобилите, въпреки че над 200 коли напуснаха столицата за празниците. Метеорологичните условия също са допринесли за влошеното качество на въздуха.

Така най-високите стойности на фини прахови частици са отчетени в районите около „Красно село“, „Павлово“ и „Надежда“ на 2 и 3 януари.

Вместо допустимите 50 µg/m3 прахови частици измервателните станции засичат 450 µg/m3 в определени часове.

Пикът в „Павлово“ е 21 ч на втори, а в „Красно село“ – в 2 ч в нощта срещу трети. Там стойностите достигат 450  µg/m3 още след 23 ч и остават така до 10 сутринта.  Час по-късно – към 11 ч, измервателната станция в „Надежда“ отбелязва най-високата концентрация на прахови частици за района.

Мръсен въздух четири пъти на нормата са дишали жителите на „Младост“ и „Дружба“. В източните квартали на столицата концентрацията на фини прахови частици е била най-висока около 23 ч на 2 януари, когато нивата скачат почти двойно и достигат 250  µg/m3.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Въздухът над София е страшен. Човек се задушава само като си отвори прозорците сутрин и вечер. Столичната кметица знае ли това? Какво се прави по въпроса или трябва да се издушим, за да се направи нещо?

  2. След като прогони абонатите на ТЕЦ-а, какво друго може да очаква кметицата? Естествено ще се отопляват както намерят за добре. Не им се сърдя, и те не го искат да е така, но нямат избор. И сега умниците от общината трябва да седнат и да решат кое им излиза по-скъпо – любимата Топлофикация или средствата за изчистване на околната среда. Защото усещаме само въздуха, но всичко е като скачени съдове в природата.

  3. В кошарата става задушно? 🙂 Така сте се оплели в собствените си илюзии, че съсипвате и на децата си живота. За всичко си има причини, но днес те могат да бъдат и изкуствени често пъти, технологиите не само при телефоните се измениха. Нали трябва все пак нещо да ви клати дорде сте живи, иначе как ще се събудите безбожници. 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.