Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане България да има система за проверяване на кръвта, каза сестрата на премиера Борисов

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Опасен смог души София

Снимка: Архив

Концентрацията на фини прахови частици стига пика си в нощта срещу трети януари

Най-високите стойности са измерени в „Павлово“ и „Надежда“

Опасно запрашен въздух е измерен в София в първите дни на 2017-а. Допустимата концентрация на фини прахови частици в определени часове е била 9 пъти над нормата, сочат данните от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух, публикувани от Столичната община.

Причината за отровния смог са твърдото гориво в битовия и обществения сектор и емисиите от автомобилите, въпреки че над 200 коли напуснаха столицата за празниците. Метеорологичните условия също са допринесли за влошеното качество на въздуха.

Така най-високите стойности на фини прахови частици са отчетени в районите около „Красно село“, „Павлово“ и „Надежда“ на 2 и 3 януари.

Вместо допустимите 50 µg/m3 прахови частици измервателните станции засичат 450 µg/m3 в определени часове.

Пикът в „Павлово“ е 21 ч на втори, а в „Красно село“ – в 2 ч в нощта срещу трети. Там стойностите достигат 450  µg/m3 още след 23 ч и остават така до 10 сутринта.  Час по-късно – към 11 ч, измервателната станция в „Надежда“ отбелязва най-високата концентрация на прахови частици за района.

Мръсен въздух четири пъти на нормата са дишали жителите на „Младост“ и „Дружба“. В източните квартали на столицата концентрацията на фини прахови частици е била най-висока около 23 ч на 2 януари, когато нивата скачат почти двойно и достигат 250  µg/m3.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Въздухът над София е страшен. Човек се задушава само като си отвори прозорците сутрин и вечер. Столичната кметица знае ли това? Какво се прави по въпроса или трябва да се издушим, за да се направи нещо?

  2. След като прогони абонатите на ТЕЦ-а, какво друго може да очаква кметицата? Естествено ще се отопляват както намерят за добре. Не им се сърдя, и те не го искат да е така, но нямат избор. И сега умниците от общината трябва да седнат и да решат кое им излиза по-скъпо – любимата Топлофикация или средствата за изчистване на околната среда. Защото усещаме само въздуха, но всичко е като скачени съдове в природата.

  3. В кошарата става задушно? 🙂 Така сте се оплели в собствените си илюзии, че съсипвате и на децата си живота. За всичко си има причини, но днес те могат да бъдат и изкуствени често пъти, технологиите не само при телефоните се измениха. Нали трябва все пак нещо да ви клати дорде сте живи, иначе как ще се събудите безбожници. 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.