На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Опасен язовир край Монтана се разпродава от съдебен изпълнител

Съдия изпълнител продаде заради дългове част от защитните съоръжения на язовир между Монтана и Лом. Водоемът е потенциално опасен обект и при неправилна експлоатация може да застраши населените места и хората в района, предупредиха специалисти.

Язовир „Смирненски” е трети по големина  в област Монтана и е собственост на държавното дружество „Напоителни системи” ЕАД. На него има изградена и Водно-електрическа централа. Заради неизплатени банкови кредити за над 8,5 млн. лева в началото на юли тази година съдия изпълнител е обявил за продажба ВЕЦ-а. Заедно с нея продан с първоначална стойност 118 942 лева обаче са били изнесени  и 60,8 дка земя, в която са включени шахтите на основния изпускател, тръбопроводи, канал и  четири крана, които регулират изпусканите водни количества от язовира. Те вече са собственост на частна фирма.

Продажбата превръща язовира, който е с площ близо 1000 дка и  обем 9 млн. куб. м. вода, в  потенциална бомба. На практика специалистите нямат достъп до съоръженията за контролиране и направляване на водата, а това може да доведе до катастрофални преливания, коментират хидроексперти.

„По случая е заведено дело от държавното дружество. Основния изпускател и крановете към него трябва да бъдат извадени от сделката – те са част от язовира, не от ВЕЦ-а. Продажбата им застрашава експлоатация на водоема и сигурността на населението и инфраструктурата!”, заяви инж. Георги Захариев – шеф на „Напоителни системи” – клон Мизия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.