Опасна ли е растящата дигитализация

Бил Гейтс предлага данък върху роботите

Нарастващата дигитализация на икономическия свят е една от темите, която вероятно ще се обсъжда активно в град Ландау, където 18 нобелови лауреати ще обсъждат най-острите икономически проблеми.

В същото време когато водещите специалисти в света на информационните технологии, и в частност Бил Гейтс, говорят за нарастващата опасност от роботизация на света, като даже предлагат да се въведе данък върху роботите, голямата част от нобелистите явно са настроени по-позитивно. Едуард Прескът казва: „Един свят запълнен от роботи, които вършат монотонната работа, е забележителна картина“. Даниъл Макфадън също не вижда нищо заплашително в роботите. Според него: „Растящата дигитализация е по-скоро доказателство за успеха на икономиката.“.

Паралелно с това обаче той предупреждава, че роботите „както имат способността значително да подобрят човешкия живот, така притежават и голяма разрушителна сила, защото изтласкват в периферията работещите бизнес модели, работната сила, а също така политическите и икономически институти“. Затова към тези иновации трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки, за да може цялото общество да има полза от преимуществата на технологичната революция, а не само отделни структури. За мнозинството от лауреатите на Нобелова награда страничните ефекти от технологиите не са най-актуалният проблем. Най-голямата опасност за чевечеството според тях са продължаващите промени в климата и изчезването на някои видове животни и растения.

Но всички учени, нобелисти са единодушни за това кой е най-големият проблем за човечеството. Най-точно го формулира в много сбита форма нобелистът за 2011 г. Кристофър Симс. Той назова този проблем само с една дума: „Невежеството“.

(От Ди Велт)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари