Младо момче заби нож в гърба 25-годишен мъж след скандал край Търговище

Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители "Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира председателят на НС

Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Опасна ли е растящата дигитализация Бил Гейтс предлага данък върху роботите

Нарастващата дигитализация на икономическия свят е една от темите, която вероятно ще се обсъжда активно в град Ландау, където 18 нобелови лауреати ще обсъждат най-острите икономически проблеми.

В същото време когато водещите специалисти в света на информационните технологии, и в частност Бил Гейтс, говорят за нарастващата опасност от роботизация на света, като даже предлагат да се въведе данък върху роботите, голямата част от нобелистите явно са настроени по-позитивно. Едуард Прескът казва: „Един свят запълнен от роботи, които вършат монотонната работа, е забележителна картина“. Даниъл Макфадън също не вижда нищо заплашително в роботите. Според него: „Растящата дигитализация е по-скоро доказателство за успеха на икономиката.“.

Паралелно с това обаче той предупреждава, че роботите „както имат способността значително да подобрят човешкия живот, така притежават и голяма разрушителна сила, защото изтласкват в периферията работещите бизнес модели, работната сила, а също така политическите и икономически институти“. Затова към тези иновации трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки, за да може цялото общество да има полза от преимуществата на технологичната революция, а не само отделни структури. За мнозинството от лауреатите на Нобелова награда страничните ефекти от технологиите не са най-актуалният проблем. Най-голямата опасност за чевечеството според тях са продължаващите промени в климата и изчезването на някои видове животни и растения.

Но всички учени, нобелисти са единодушни за това кой е най-големият проблем за човечеството. Най-точно го формулира в много сбита форма нобелистът за 2011 г. Кристофър Симс. Той назова този проблем само с една дума: „Невежеството“.

(От Ди Велт)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.