260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Боил Банов: Културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори

Жена е пострадала при взрив на газова бутилка в апартамент в столичния квартал “Западен парк”

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Гласувах за нашите добри братски отношения

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства 78-годишната Баба Седефка е готова да върне добрината

Пълен пакет звезди в „Гринго“ Екшън комедия от Наш Еджъртън

Водач с тежки травми след катастрофа край Търново

Герджиков атакуван два пъти от телефонни измамници Искали му 20 хил. лв., иначе щели да убият жена му и него

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Опасна течност за чистачки може да предизвика катастрофи

Повече от половината от течностите за чистачки, които се предлагат на нашия пазар, са опасни, защото в тях има високо съдържание на веществото метанол, което е силно токсично. Това предупреди пред „Труд” Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

През зимата използваме по–често системата за измиване на стъклата, поради силната замърсеност на пътна настилка. Когато в течността има метанол, ние усещаме миризмата в купето, което означава че вдишваме изпаренията ѝ. Това може да доведе най-малкото до замаяност,  а такава по време на шофиране може да предизвика катастрофа, поясни Бондаренко. По думите й, за съжаление потребителите не са свикнали да четат съдържанието на нехранителните продукти. Те са привлечени от по-ниската цена на  течностите с метанол на фона на по-скъпите, но безопасни продукти, съдържащи етанол.

Експертите съветват да четем етикетите на стоките, които купуваме. Ако на него липсва изписано съдържанието, то клиентът трябва веднага да сигнализира Комисията за защита на потребителите, тъй като това е в нарушение на закона.

Проблемът с опасния метанол е решен законово в много европейски държави, като съдържанието му не трябва да превишава 3%. У нас обаче има продукти с повече от 30% съдържание на метанол, посочи Малинка Бондаренко.

В момента от Съюза на българските автомобилисти подготвят сигнал за опасните продукти до Комисията за защита на потребителите.

Във връзка с тежката зимна обстановка от СБА предупреждават всеки автомобил да бъде оборудван със зимни гуми, като това не се отнася за тежкотоварните МПС и автобуси, където това вършат веригите за сняг.

Препоръчително е да бъде проверена температурата на замръзване на охладителната течност (антифриза), състоянието на акумулатора, светлините, течността за чистачки и самите чистачки. Всеки шофьор трябва да носи със себе си освен задължителните – медицинска аптечка, пожарогасител, авариен триъгълник и светлоотразителна жилетка, така и вериги за сняг, малка лопата, стъргалка за лед, малка метла и одеало. Не забравяйте да заредите резервоара до горе, когато тръгвате на дълъг път, съветват експертите.

Най – честите причини двигателите на автомобилите да не могат да запалят при отрицателни температури са изтощен или развален акумулатор и замръзнало гориво (най – често дизелово). В случай че акумулаторът на автомобилът ви се изтощава след всяко по – продължително оставяне в покой, то това е сигурен знак, че е време да го смените. Другият най–често срещан проблем тези дни е замръзналото гориво и по–точно – дизеловото. Причината е лошото качество и по–високото съдържание на вода, а както повечето шофьори знаят, дизелът замръзва по–лесно от бензина. Вариантите за излизане от тази ситуация са доливането на малко количество спирт или обаждането на пътна помощ, за да бъде закаран автомобилът на сервиз, тъй като е възможно да възникнат и по–сериозни повреди, предупреждават експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. и откъде точно проникват парите на метанола?? пишете ,че има продуктово позициониране статийката !! ега си простотията!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.