Опасни бацили в чешмите на три монтански села

Снимка: Архив

В питейната вода на три села в община Бойчиновци е открито високо съдържание на бактерията „Ешерихия коли” и коли форми, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Монтана. Отклоненията от нормите са засечени в чешмите на селата Охрид, Бели брег и Лехчево.

Наличието на ешерихия коли в питейните води е недопустимо и може да предизвика стомашно-чревни проблеми. Най-вероятно присъствието на бактерията във водопроводите се дължи на нередовно или недостатъчно хлориране, смятат експертите. В чешма в центъра на балканското село Помеждин пък инспекторите са констатирала десетократно превишаване на нормите за остатъчен хлор. Заради нарушенията на ВИК дружеството е съставен акт, специалистите се разпоредили да започне целенасочено вземане на проби и и извършване на анализи на централното водоснабдяване на четирите села.

През последните седмици на февруари експертите на РЗИ са констатирали 29 случая на ентероколити в региона, но не е доказана връзка между влошеното качество на водите и заболелите, заявиха от инспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България