Изгонените руски дипломати напускат Лондон

Сняг затрупа Босна в Разград, отменят днешната тренировка

Насрочиха дата за европейските избори

ГДБОП разби група за трафик на културни ценности (СНИМКИ)

Памет за Кузман Шапкарев 109 години от кончината на изтъкнатия наш възрожденец

Почина последният мъжки северен бял носорог

Юнкер в поздрав към Путин: Надявам се да използвате вашия 4-ти мандат за възстановяване на паневропейския ред за сигурност

Range Rover счупи рекорд на Ferrari 575 коня от двигател 5,0 V8

Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Опасни видове влязоха в наръчник

В Европа се изразходват 12 млрд. евро годишно за борба с инвазивните видове като червенобузата костенурка.

Митниците и РИОСВ ще работят по книга с 37 животни нашественици, за да ограничат разпространението им у нас

Опасни видове животни, които застрашават биоразнообразието в Европейския съюз, ще бъдат събрани в наръчник за разпознаването им. Това съобщиха от МОСВ.

Упътването ще бъде издадено през пролетта в изпълнение на проекта “Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа – средство в подкрепа на управлението на чужди видове в България” (ESENIAS-TOOLS) и засега включва 37 инвазивни вида.

Книгата ще представи със снимки и текст животните, които застрашават биоразнообразието в ЕС, включително в България. Тя ще бъде предоставена на регионалните инспекции по околна среда и води и на Агенция “Митници”, които трябва да контролират навлизането им у нас. Ако до пролетта списъкът се разшири с нови видове, те ще бъдат включени в изданието. То ще бъде достъпно и в интернет страницата на проекта.

Сред нашествениците засега са многоцветната азиатска калинка, чемшировият молец, липовата дървеница, нутрията, китайската блатна мида, ръждивият гол охлюв, кафявата и зелената инвазивни миризливки, малкият Александър, американският шипобузест рак, зебровата мида, слънчевата риба и др., които са сред най-разпространените нашественици у нас. Екземплярите вече са изложени в Националния природонаучен музей при БАН. Текст към тях дава информация на посетителите за произхода, разпространението, начина им на живот и щетите, които могат да предизвикат.

Важно е обществото да бъде информирано за рисковете от навлизане на инвазивните видове и изучаването им да бъде включено в средното образование, смятат експертите по проекта ESENIAS-TOOLS.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.