Опасни видове влязоха в наръчник

Митниците и РИОСВ ще работят по книга с 37 животни нашественици, за да ограничат разпространението им у нас

Опасни видове животни, които застрашават биоразнообразието в Европейския съюз, ще бъдат събрани в наръчник за разпознаването им. Това съобщиха от МОСВ.

Упътването ще бъде издадено през пролетта в изпълнение на проекта “Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа - средство в подкрепа на управлението на чужди видове в България” (ESENIAS-TOOLS) и засега включва 37 инвазивни вида.

Книгата ще представи със снимки и текст животните, които застрашават биоразнообразието в ЕС, включително в България. Тя ще бъде предоставена на регионалните инспекции по околна среда и води и на Агенция “Митници”, които трябва да контролират навлизането им у нас. Ако до пролетта списъкът се разшири с нови видове, те ще бъдат включени в изданието. То ще бъде достъпно и в интернет страницата на проекта.

Сред нашествениците засега са многоцветната азиатска калинка, чемшировият молец, липовата дървеница, нутрията, китайската блатна мида, ръждивият гол охлюв, кафявата и зелената инвазивни миризливки, малкият Александър, американският шипобузест рак, зебровата мида, слънчевата риба и др., които са сред най-разпространените нашественици у нас. Екземплярите вече са изложени в Националния природонаучен музей при БАН. Текст към тях дава информация на посетителите за произхода, разпространението, начина им на живот и щетите, които могат да предизвикат.

Важно е обществото да бъде информирано за рисковете от навлизане на инвазивните видове и изучаването им да бъде включено в средното образование, смятат експертите по проекта ESENIAS-TOOLS.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България