Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Опасни видове влязоха в наръчник

В Европа се изразходват 12 млрд. евро годишно за борба с инвазивните видове като червенобузата костенурка.

Митниците и РИОСВ ще работят по книга с 37 животни нашественици, за да ограничат разпространението им у нас

Опасни видове животни, които застрашават биоразнообразието в Европейския съюз, ще бъдат събрани в наръчник за разпознаването им. Това съобщиха от МОСВ.

Упътването ще бъде издадено през пролетта в изпълнение на проекта “Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа – средство в подкрепа на управлението на чужди видове в България” (ESENIAS-TOOLS) и засега включва 37 инвазивни вида.

Книгата ще представи със снимки и текст животните, които застрашават биоразнообразието в ЕС, включително в България. Тя ще бъде предоставена на регионалните инспекции по околна среда и води и на Агенция “Митници”, които трябва да контролират навлизането им у нас. Ако до пролетта списъкът се разшири с нови видове, те ще бъдат включени в изданието. То ще бъде достъпно и в интернет страницата на проекта.

Сред нашествениците засега са многоцветната азиатска калинка, чемшировият молец, липовата дървеница, нутрията, китайската блатна мида, ръждивият гол охлюв, кафявата и зелената инвазивни миризливки, малкият Александър, американският шипобузест рак, зебровата мида, слънчевата риба и др., които са сред най-разпространените нашественици у нас. Екземплярите вече са изложени в Националния природонаучен музей при БАН. Текст към тях дава информация на посетителите за произхода, разпространението, начина им на живот и щетите, които могат да предизвикат.

Важно е обществото да бъде информирано за рисковете от навлизане на инвазивните видове и изучаването им да бъде включено в средното образование, смятат експертите по проекта ESENIAS-TOOLS.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.