Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Опасни видове влязоха в наръчник

Митниците и РИОСВ ще работят по книга с 37 животни нашественици, за да ограничат разпространението им у нас

Опасни видове животни, които застрашават биоразнообразието в Европейския съюз, ще бъдат събрани в наръчник за разпознаването им. Това съобщиха от МОСВ.

Упътването ще бъде издадено през пролетта в изпълнение на проекта “Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа – средство в подкрепа на управлението на чужди видове в България” (ESENIAS-TOOLS) и засега включва 37 инвазивни вида.

Книгата ще представи със снимки и текст животните, които застрашават биоразнообразието в ЕС, включително в България. Тя ще бъде предоставена на регионалните инспекции по околна среда и води и на Агенция “Митници”, които трябва да контролират навлизането им у нас. Ако до пролетта списъкът се разшири с нови видове, те ще бъдат включени в изданието. То ще бъде достъпно и в интернет страницата на проекта.

Сред нашествениците засега са многоцветната азиатска калинка, чемшировият молец, липовата дървеница, нутрията, китайската блатна мида, ръждивият гол охлюв, кафявата и зелената инвазивни миризливки, малкият Александър, американският шипобузест рак, зебровата мида, слънчевата риба и др., които са сред най-разпространените нашественици у нас. Екземплярите вече са изложени в Националния природонаучен музей при БАН. Текст към тях дава информация на посетителите за произхода, разпространението, начина им на живот и щетите, които могат да предизвикат.

Важно е обществото да бъде информирано за рисковете от навлизане на инвазивните видове и изучаването им да бъде включено в средното образование, смятат експертите по проекта ESENIAS-TOOLS.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.