Опасни жеги до сряда, после дъжд

Столичната община раздава вода от пунк­тове в София в горещите дни на лятото.

Започва мащабно миене на улици в София

Увеличават се прилошаванията в горещините

Горещото време ще продължи и през тази седмица. То ще се задържи до средата є, като в сряда ще бъде най-топло с дневни температури от 35 до 40 градуса, съобщи пред “Труд” синоптикът Петър Янков. Предвид прогнозите за още по-големи горещини, от Спешна помощ предупреждават възрастните хора, тези с проблемно кръвно налягане и сърдечно съдови проблеми, както и малките деца, да не излизат навън в обедните часове на деня, когато традиционно е най-топло. Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред “Труд”. Тя съобщи и, че се увеличава се броят на прилошавания и оплаквания от високите температури в столицата. По думите й от четвъртък до събота миналата седмица случаите на пострадали от жегите са били около 60. Миналата година сигналите са били до 40 на ден.

След горещините в началото на седмицата, в сряда вечерта се очакват превалявания и прегърмявания в западните части на страната, каза още Петър Янков. Тогава започва и по-продължителен валежен период. В четвъртък ще започне захлаждане. Дъждове ще има само в Северна и Западна България. В петък и събота освен в цялата страна следобед ще вали и по Черноморието. Температурите ще бъдат между 26 и 32 градуса. Не се очаква валежите да са сериозни и продължителни. “В Западна България ще са по-интензивни и в Северозападните райони има условия за слаби градушки”, уточни Янков. След това от неделя започва постепенно затопляне. Дневните температури до четвъртък другата седмица ще достигат 38-39 градуса. От по-другата седмица четвъртък времето отново се разваля и в края на месеца се очакват захлаждания и валежи.

Междувременно от Столичната община съобщиха че от днес започва мащабно миене на основни улици и булеварди в София, което стартира от район “Красно село”. До 3 септември почистват поетапно улици и в, “Триадица”, “Възраждане”, “Оборище” и “Средец”. Предвижда се временно спиране на движението от 07:30 ч. до 16:30 ч. на улиците, които ще се мият, по предварително обявен на сайта на Столичен инспекторат график.

Коментари

Задължително поле