Опасни нива на сероводород във въздуха над Разград

След повече от две години сигнали на разградчани за неприятни миризми във въздуха и опасения че дишат отрови, институциите признаха, че засичаните наднормени стойности на сероводород в града достигат нива, криещи риск за здравето. Констатацията оповести областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, информира БНР.

Източникът на замърсяването все още не е открит. Областният управител Гюнай Хюсмен обяви данни, предоставени му от РЗИ след извършените в периода от 9-22 август измервания от РИОСВ в Русе. Завишени норми на сероводород има в 292 от 305 записа, направени през периода от мобилната станция.

Превишенията, достигащи 12 пъти над нормата крият риск за здравето на хората. Проблемът със замърсяванетона въздуха в Разград е отнесен до министъра на околната среда и водите. Областната управа проведе и работна среща и с големи фирми в града за обсъждане на възможностите да финансират закупуването на измервателни уреди за постоянен контрол на въздуха, за да се установи източника на обгазяването. Официалните им отговори се очакват до края на месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България