Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Опасността от лавини остава, най-висока е в Пирин и Рила

Опасността от лавини не е отминала, предупреждават от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст, информира БНТ. Най-висока тя остава в Пирин и Рила. Сега обаче е и времето, когато спасителите се подготвят за различни ситуации, които зимната планина може да им поднесе. Цветелина Атанасова и Боян Петров участваха в учебна акция за спасяване при паднала лавина.
Спасителната акция е организирана за минути – участниците – планински спасители, щатни и доброволци, и две спасителни кучета. Оказва се, че има свидетел на инцидента. Под снега са останали четирима.

„Където има склон с някакъв градус и снежна покривка, винаги има някаква лавинна опасност“, казва Николай Димов – инструктор от ПСС към БЧК, ръководител на курса за лавинно спасяване.

Първата група заедно с ръководителя на акцията е с най-голяма отговорност – тя дава конкретната информация и взима решение за тактиката на спасяването.

„Учим ги както на всички техники, както на организиране на една лавинна акция, както и на свойства и поведение на снежната покривка, защото ние сме върху едно състояние на водата, т.е. сняг и то е живо“, казва Николай Димов – инструктор от ПСС към БЧК, ръководител на курса за лавинно спасяване.

Усетът при попадение под снега е различен, казват спасителите. Той е специфичен и е важно ръката да свикне с вибрацията на сондата.

„Да припомнят, да опреснят информацията. Различно е когато докосваш земята, камък, дърво или пък човек. Обикновено при затрупан човек, усещането е на една вибрация, едно пружиниране“, обяснява Захари Димитров – щатен планински спасител на база „Алеко“.

В спасителната акция участват и две кучета. Статистиката на планинското спасяване показва, че понякога работа на куче в лавина може да се равнява на целодневно търсене на десетки спасители.

„Много са факторите, които биха оказали влияние, моментно състояние, кучетата са жив организъм, те са като хората. Кучето ми и аз съответно на този курс видяхме как се работи с един екип за спасяване в лавини“, казва Екатерина Ковачева.

Познаване на района, опит, доверие, дисциплина и тишина са само малка част от условията за успешния финал. Този път той е учебен, но планинските спасители не се уморяват да напомнят да се следи за опасността от лавини на сайта на ПСС. А търсещите девствената планина да са оборудвани със сгъваеми сонда, лопата и лавинен предавател. Защото Статистическият шанс за оцеляване под лавина е само 15 минути.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.