Опасност от водна криза в община Радомир

Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода града, съобщават от общинския пресцентър, цитирани от БНР.

В последните 15 дни се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция “Опалово“ поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От този водоизточник се снабдява ниска зона на Радомир, в това число квартал "Върба", както и селата Борнарево и Николаево.

Според инженерни проучвания загубите в довеждащия водопровод от помпена станция Опалово до резервоар "Ниска зона" в Радомир възлизат на 40%. През последните шест месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е уведомил с писма министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, областната управа и В и К - Перник затова, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод.

С писмо от управителя на ВиК - Перник от 4-и февруари община Радомир е уведомена за намаления дебит на водоподаване за "Ниска зона" на град Радомир, като се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал "Върба". Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България