Опасно горещ ден: В 21 области е обявен червен код за високи температури

Екстремно горещо ще бъде в следващите дни, в които не трябва да стоим на открито дълго време и особено в следобедните часове.

Днес ще остане слънчево и горещо. След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб източен, в Източна България - умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София - около 35°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на изолирани места след обяд е възможно да превали. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде слънчево и топло, след обяд над източните райони с купеста облачност, но само на изолирани места е възможно да превали. Ще духа слаб и умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 29°, на 2000 метра - около 22°, съобщава НИМХ.

Обявен е червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България.

Оранжев код пък е обявен за областите в Централна и Източна България. ПБЗН предупреждава да не се хвърлят незагасени цигари, да не се борави с огън на открито, да не се палят сухи треви и стърнища. При червен код са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето