Опашки за агнета и бели домашни яйца на животинския пазар в Благоевград

От ранна утрин на велика сряда се извиха опашки от мераклии да си купят великденско агне и бели яйца на животинския пазар в Благоевград.

„Предпочитам живо агне от стопаните да си купя, така съм сигурен,че ще сложим на трапезата прясно месенце и нашенско, а по магазините не знам какво ще ни пробутат-я охладено,внос от някъде си,нямам много доверие, затова идвам на животиския пазар, обяснява ни Марио Андонов купувач на пазара.

Търговците бяха усмихнати и доволни и не приемаха пазарлък в цените-твърдо продаваха на 6 лева килограм живо тегло агнетата и 5 лева килограм живо тегло прасенца. В целия калабалък от пищящи животни жените пък тичаха да стигнат първи до сергиите с домашни яйца. Най-търсени бяха белите, че по-добре се боядисвали, а те свършиха първи. За час търговка от Дупница продаде цялата си стока. Домашните яйца вървяха по 30 стотинки бройката-за едни скъпи, за други изгодно, защото на магазин цената бе 25 стотинки,разказваха ни ранобудни домакини дошли на пазар.

Алъш вериша вървеше с пълна пара и за селяните. 87-годишна баба от село Зелен дол се радваше,че е успяла бързо да продаде три агнета. Сега с парите веднага купувам прасенца, ще ги угоявам цяла година и преди Коледа ще ги колна,защото синовете ми обичат повече свинското от агнешкото месо, каканижеше бабата доволна от пазара.

А там освен търговийката се коментира и политиката. Пенсионерите се радваха,че днес раздават 40 лева добавки за празника, а други пък викат- по-добре без тях, защото за едни има, а за други не. И така ни създадоха скандал с комшийката. Тя няма да вземе добавка и сега ме гледа на криво, оплаква се пенсионерка. А до нея търговец подвиква-ей ,нема погодия за българина.

Стопаните на животните обаче признаха,че великденския пазар е бил добър,защото нашенци не се пазаряли и били склони да развържат кесиите заради празника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес