Плащаме чрез мобилно приложение за паркиране в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Икономистът проф. Димитър Иванов: 90% от икономиката ни се крепи на Гинки

Столетов, наший генерал, се яви на пощенска марка Солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и Мистерията на българските гласове поздравиха гостите

Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

ОПЕК очаква по-евтин петрол

Снимка: Архив

По-евтиният нефт ще насърчи потреблението

Картелът понижи прогнозата за цените с по 20 долара за барел за всяка година от 2016 до 2020 г.

Организацията на страните износителки на петрол намали оценките за цените на петрола с 20 долара на барел за всяка година от 2016 до 2020 г. спрямо предишните прогнози. Групата предполага, че суровият петрол ще е средно 40 долара за барел през 2016 г. като цената ще нараства с по 5 долара за барел през всяка следващата година до 2020 г. Така през 2021 г. прогнозата е за 65 долара за барел. През миналата година картелът залагаше по-солидно увеличение на цените до 80 долара за барел до 2020  г.

В същото време от ОПЕК повишиха прогнозата си за глобалното търсене на петрол за следващата година и до края на десетилетието. Организацията очаква, че по-евтиният нефт ще насърчи потреблението въпреки забавянето на икономическия растеж.

Търсенето ще достигне 95,3 млн. барела на ден през 2017 г., което е с 300 хил. барела на ден повече спрямо прогнозата от миналата година.

ОПЕК повиши очакванията си и за потреблението на петрол за 2018, 2019 и 2020 г. до 98,3 млн. барела на ден, което е с 900 хил. барела на ден над предишните прогнози.

Оценката за ръст в търсенето „е в резултат на по-ниската средносрочна прогноза за цената на петрола, която се очаква да има по-силно влияние от прогнозите за по-бавен средносрочен икономически растеж и разширени политики за енергийна ефективност“, се казва в доклад на организацията. „Макар че има пренасищане на пазара на петрол в последно време, жизненоважно е индустрията да гарантира, че липсата на инвестиции днес няма да доведе до недостиг на предлагане в бъдеще“, казва генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо в предговора към доклада.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ОПЕК ще чака само евтин петрол от тук на татък , идват електрическите двигатели и съвсем скоро всичко ще си дойде на мястото …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.