ОПЕК очаква по-евтин петрол

ОПЕК, петрол

По-евтиният нефт ще насърчи потреблението

Картелът понижи прогнозата за цените с по 20 долара за барел за всяка година от 2016 до 2020 г.

Организацията на страните износителки на петрол намали оценките за цените на петрола с 20 долара на барел за всяка година от 2016 до 2020 г. спрямо предишните прогнози. Групата предполага, че суровият петрол ще е средно 40 долара за барел през 2016 г. като цената ще нараства с по 5 долара за барел през всяка следващата година до 2020 г. Така през 2021 г. прогнозата е за 65 долара за барел. През миналата година картелът залагаше по-солидно увеличение на цените до 80 долара за барел до 2020  г.

В същото време от ОПЕК повишиха прогнозата си за глобалното търсене на петрол за следващата година и до края на десетилетието. Организацията очаква, че по-евтиният нефт ще насърчи потреблението въпреки забавянето на икономическия растеж.

Търсенето ще достигне 95,3 млн. барела на ден през 2017 г., което е с 300 хил. барела на ден повече спрямо прогнозата от миналата година.

ОПЕК повиши очакванията си и за потреблението на петрол за 2018, 2019 и 2020 г. до 98,3 млн. барела на ден, което е с 900 хил. барела на ден над предишните прогнози.

Оценката за ръст в търсенето „е в резултат на по-ниската средносрочна прогноза за цената на петрола, която се очаква да има по-силно влияние от прогнозите за по-бавен средносрочен икономически растеж и разширени политики за енергийна ефективност“, се казва в доклад на организацията. „Макар че има пренасищане на пазара на петрол в последно време, жизненоважно е индустрията да гарантира, че липсата на инвестиции днес няма да доведе до недостиг на предлагане в бъдеще“, казва генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо в предговора към доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес