Опера, балет, оперета и мюзикъли завладяват откритата сцена сред крепостните стени на Царевец в Търново

Силни и атрактивни заглавия ще предложи на жителите и гостите на Велико Търново второто издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете". Десет са заглавията в тазгодишния афиш, като постановките са на държавните опери в Бургас, Русе, Стара Загора, на Театрално- музикалния център във Варна и за пръв път- на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново. Зрителите ще видят жанрово разнообразие от класически опера и балет, оперета и мюзикъл, увери Нелина Църова, директор на дирекция "Култура итуризъм" в Община Велико Търново. Освен това са предвидени и като съпътстващи събития много атрактивни концерти на сцената на Летния театър в старата столица.

Официалното откриване на фестивала е на 8 юли със спектакъла "Кармина Бурана" и балета на Равел "Болеро" на Държавната опера в Бургас. Постановката се реализира в пълния състав на оркестъра, балета, солистите и хора на бургаската опера под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, който е дирижирал Лондонската филхармония в студиото на "Бийтълс"Abbey Road. Младата солистка на оперите в Русе и Бургас Мария Цветкова и възпитаникът на Мирела Френи и Анна Томова- Синтова Валери Турманов са в главните роли на "Кармина Бурана". Примабалерината на операта в Бургас Галина Калчева и звездата Милен Петров, който в състава на балет "Арабеск" е танцувал в Европа и САЩ, са водещите изпълнители в "Болеро". Културната институция ще представи на сцената на Царевец още едно своя заглавие на 19 август- операта "Норма". В главните роли в нея са Йоана Железчева, представена като "най-добрата Чочо сан", мецосопранът Даниела Дякова и басът Делян Славов.

Държавната опера в Стара Загора се представя също с две заглавия, съобщи нейният директор Красимир Червилов. На 14 юли в крепостта Царевец ще бъде представена операта "Лучия Ди Ламермур" на Доницети - постановка на Огнян Драганов. Оркестърът ще бъде дирижиран от Ивайло Кринчев. Калин Вельов, групата "Тумбаито" и симфоничният оркестър на старозагорската опера ще представят голям концерт като съпътстващо събитие на 12 юли в Летния театър във Велико Търново. На 26 август старозагорската опера ще представи на Царевец операта "Селска чест" и балета "Делвата".

С мюзикъла "Котки" на Ендрю Лойд Уебър пък се представя на 21 юли Театрално- музикалният център във Варна. На 11 август техният състав ще покаже на великотърновците и гостите на старата столица операта на Пучини "Манон Леско".

За пръв път на фестивала ще дебютира и състава на МДТ "Константин Кисимов" с оперетата "Цигански барон". "Избрахме класическо оперетно заглавие, защото то съответства на профила на нашия театър, обясни директорът му Васил Вълчев. В главните роли са гост- изпълнителят от Държавния музикален и балетен център в София Христо Сарафов и дългогодишните солисти на великотърновската оперета Момчил Караиванов, Доротея Доротеева, и Миряна Калушкова. Диригент на постановката ще е Игор Богданов, а режисьор- Юлия Маринова.

С постановката на Парашкев Хаджиев "Мария Десислава" пък ще се представи на 4 август Държавата опера в Русе. "Смятам, че атмосферата и сцената на Царевец в старата столица предполагат това българско заглавие, затова избрахме него, сподели директорът на културната институция Пламен Александров. Режисьорът на спектакъла Пламен Бейков, който е и солист на русенската опера допълни, че либретото е по пиесата "Иван Шишман" на Камен Зидаров. "Зрителите ще видят драматичният конфликт между Иван Шишман и Иван Срацимир, един много силен момент от нашата история, образът на патриарх Евтимий присъства в постановката, сподели още той. В главните роли са сопраното Мария Цветкова и Александър Крунев, баритон. Диригентът Владимир Бошнаков пък покани великотърновци на 8 септември на финалното събитие от афиша на фестивала - концерта "Фондацията в операта", който ще се състои на сцената на Летния театър. По думите му, зрителите ще могат да се насладят на най-добрите хитове на сборната фондация "Формацията", от 60-те години до сега. "Ще бъдат изпълнени бисери на групите "Щурците", ФСБ, БТР и на дуета Дони и Момчил заедно със симфоничния оркестър на операта в Русе, посочи Бошнаков.

Най- много запитвания по Фейсбук и интернет до момента се правят за заглавието на Държавната опера в Пловдив "Коса", съобщи Нелина Църова. Концертът - спектакъл по едноименния мюзикъл събира в аванс голям зрителски интерес. От пловдивската опера съобщиха, че за спектакъла е направен кастинг между млади изпълнители- възпитинаци ина музикални училища е университети. Избрани са осем солисти, сред които и популярната великотърновска изпълнителка Маги Джанаварова. Младите солисти са успели да се срещнат и с актьора от легендарния филм Джон Савидж при гостуването му на София Филм Фест. Изпълнителя на ролята на Клод Буковски ги е окуражил и обсипал с комплименти, което пък допълнително заредило младите артисти.

Една трета от зрителите на "Сцена на вековете" са гости на града - от цяла България или от чужбина, отчете още Нелина Църова. Първи закупуват билети представители на британската общност в региона. Вече трайно се налага тенденцията българи от страната да идват да си починат тук за уикенда само заради определено заглавие от фестивала. Тазгодишният афиш на "Сцена на вековете" е бил представен на борсата "Ваканция и СПА" в София и на изложението "Културен туризъм". Туроператорите разполагат с програмата на фестивала. След всеки спектакъл ще има подарък за зрителите - аудио- визуалният спектакъл "Звук и светлина".

Във Фейсбук страницата на фестивала пък стартира и игра с въпроси за всяко заглавие от афиша, като спечелилите ще получават по два безплатни билета за съответното представление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура