„Опера в парка“ това лято е балет в гората От 30 юни до 16 юли гледаме спектакли под вековните дървета

"Жар Птица"

С перлата на тазгодишния сезон на Софийската операдвата едноактни балета на СтравинскиПетрушкаиЖар птицазапочна снощи осмото издание наОпера в парка“.

Тази година балетните заглавия са доста повече от оперните, така че летният фестивал сред вековните дървета на Военната академия, май поскоро отговаря на наименованиетоБалет в гората„. Тази вечер ще гледамеЗорба Гъркътот Микис Теодоракис, а второто представление наПетрушкаиЖар птицае насрочено за неделя. Следват: отновоЗорбав сряда и на 7 и 9 юли (петък и неделя) – разкошният балет от МинкусДон Кихот„.

Единствената опера, която ще се играе на голямата сцена в парка, еПепеляшкаот Джоакино Росинидатите за нея са 13 и 15 юли.

Представленията започват в 20 ч. Балетите ще се танцуват, както обикновено, с музика на запис. Оркестърът на Софийската опера в момента се подготвя за голямата премиера – „Парсифалот Рихард Вагнер (виж вдясно).

Традиционният летен фестивалОпера в парка на Военна академияГ. С. Раковские под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Паркът, известен с уникалната си ландшафтна архитектура, е отворен за свободен достъп преди девет години, а само след една година, през 2010 г, по идея на академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, стартира и фестивалътОпера в парка“.

Проектът е част от Календара на културните събития на столична община за 2017 година и се осъществява със съдействието на Министерството на отбраната.

За децата: три български произведения и едно от Моцарт на малка сцена – Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Червената шапчицаиВълшебната флейта

ФестивалътОпера в паркае предназначен както за възрастните, така и за децата. Редом със заглавията за големи, на малка сцена в гората всяка година се играят оперни приказки.

Днес от 11 предиобед малките зрители ще гледат приказката за трите прасенца и лошия вълк. Спектакълът ще бъде юбилеенпосветен на 95 г. от рождението на Александър Райчев, по чиято музика е произведението. Оркестрацията е направил синът му Александър Райчев, а сценарият на приказката е адаптация на Юлия Кръстева по либретото на Нина Стоянова.

В неделя идва ред наМечо Пухпо музика Андрей Дренников. В тази добра компания е и адаптираната за деца опера на МоцартВълшебната флейта„, която ще се играе на малка сцена на 8 юли, събота.

За родителите, които предпочитат да заведат децата си на вечерен спектакъл, възможността е на 14 юли от 19 ч. – ще гледат музикалната приказка Трите прасенца„. Другата възможност за този спектакъл е на 9 юни от 11 ч. А Мечо Пухще се играе повторно на 15-и, в събота. В неделя фестивалът за децата ще приключи сЧервената шапчицана Александър Владигеров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.