"Опера в парка" това лято е балет в гората

От 30 юни до 16 юли гледаме спектакли под вековните дървета

С перлата на тазгодишния сезон на Софийската опера - двата едноактни балета на Стравински "Петрушка" и "Жар птица" започна снощи осмото издание наОпера в парка“.

Тази година балетните заглавия са доста повече от оперните, така че летният фестивал сред вековните дървета на Военната академия, май по-скоро отговаря на наименованието "Балет в гората". Тази вечер ще гледаме "Зорба Гъркът" от Микис Теодоракис, а второто представление на "Петрушка" и "Жар птица" е насрочено за неделя. Следват: отново "Зорба" в сряда и на 7 и 9 юли (петък и неделя) - разкошният балет от Минкус "Дон Кихот".

Единствената опера, която ще се играе на голямата сцена в парка, е "Пепеляшка" от Джоакино Росини - датите за нея са 13 и 15 юли.

Представленията започват в 20 ч. Балетите ще се танцуват, както обикновено, с музика на запис. Оркестърът на Софийската опера в момента се подготвя за голямата премиера - "Парсифал" от Рихард Вагнер (виж вдясно).

Традиционният летен фестивалОпера в парка на Военна академияГ. С. Раковски" е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Паркът, известен с уникалната си ландшафтна архитектура, е отворен за свободен достъп преди девет години, а само след една година, през 2010 г, по идея на академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, стартира и фестивалътОпера в парка“.

Проектът е част от Календара на културните събития на столична община за 2017 година и се осъществява със съдействието на Министерството на отбраната.

За децата: три български произведения и едно от Моцарт на малка сцена - Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Червената шапчицаиВълшебната флейта

Фестивалът "Опера в парка" е предназначен както за възрастните, така и за децата. Редом със заглавията за големи, на малка сцена в гората всяка година се играят оперни приказки.

Днес от 11 предиобед малките зрители ще гледат приказката за трите прасенца и лошия вълк. Спектакълът ще бъде юбилеен - посветен на 95 г. от рождението на Александър Райчев, по чиято музика е произведението. Оркестрацията е направил синът му Александър Райчев, а сценарият на приказката е адаптация на Юлия Кръстева по либретото на Нина Стоянова.

В неделя идва ред на "Мечо Пух" по музика Андрей Дренников. В тази добра компания е и адаптираната за деца опера на Моцарт "Вълшебната флейта", която ще се играе на малка сцена на 8 юли, събота.

За родителите, които предпочитат да заведат децата си на вечерен спектакъл, възможността е на 14 юли от 19 ч. - ще гледат музикалната приказка "Трите прасенца". Другата възможност за този спектакъл е на 9 юни от 11 ч. А Мечо Пух" ще се играе повторно на 15-и, в събота. В неделя фестивалът за децата ще приключи с "Червената шапчица" на Александър Владигеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура