Оперетата "Баядерка" на Калман представя на Царевец великотърновският театър

С приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман великотърновският театър ще завладее средновековната крепост „Царевец” в старата столица. На 29 август от 20 часа екипът на МДТ „Константин Кисимов” ще представи сред естествения декор на царския дворец оперетата „Баядерка”. Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

За втори път това лято Музикално-драматичният театър в старата столица ще гостува на откритата сцена на Царевец. В края на юли солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха с голям успех друг шедьовър на Калман – „Теменужката от Монмартър”. Представлението е част от афиша на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” и бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави.

Декорите и ефектното осветление в „Баядерка” на 29 август ще пренесат публиката на Царевец сред индийска екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд. Спектакълът е със субтитри на английски език.

В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте. Оперетата е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Калман период. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появява "Царицата на чардаша", после е "Баядерка", а след нея "Графиня Марица". Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра - Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и кан-кан.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик е Игор Богданов. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а на над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Валерия Пейчева, както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.

Коментари

Задължително поле