Оперетата „По покривите на Париж" репетират в театъра в Търново

За първи път в България тя ще бъде представена в оригиналната версия на авторите на либретото Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд

Съставът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново започна репетиции на оперетата „По покривите на Париж”. Това е работното заглавие на спектакъла, който ще бъде създаден по шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмантър”. Оперетата не е играна досега на великотърновска сцена. За първи път в България тя ще бъде представена в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото.

За режисьор на спектакъла е поканен Бойко Богданов, който за първи път ще работи с екипа на храма на Мелпомена в старата столица. Диригент-постановчик ще бъде Игор Богданов. В оперетата ще участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов”. Над костюмите и сценографията ще работи Лидия Къркеланова, а хореографията е поверена на Катя Богданова. Премиерата на новото заглавие ще бъде в навечерието на празника на Велико Търново 22 март.

Четири от обичаните заглавия в афиша на театъра ще бъдат възстановени в близките седмици, за да продължат своя сценичен живот. Снощи търновската публика отново аплодира спектакъла „Червило” на режисьорката Стела Андреева. В центъра на сюжета са любовните мисли и преживявания на една жена, които се променят през годините. Актрисата Стефка Златкова изпълнява главната женска роля, а в образите на мъжете, към които са насочени силните чувства на нейната героиня, се превъплъщават Стоян Борисов, Милен Иванов и Иван Митев.

Актьорите от драмата ще работят и по комедията “Декамерон” по безсмъртното произведение на Джовани Бокачо. Спектакълът беше поставен на сцената на великотърновския театър от режисьора Димитър Шарков. Актуалността на “Декамерон” в днешно време е повод това заглавие да бъде част от репертоара на МДТ „Константин Кисимов” от 2011 г. насам. Постановката е безконечен и пъстър карнавал от образи, лица, наречия, комични ситуации, заглушени от уличната врява. Весела и забавна оргия на живописните човешки нрави, която отвежда във времената на Бокачо.

Популярната пиеса „Госпожа Министершата” на Бранислав Нушич също е сред обичаните заглавия на търновската драматична трупа. Атракционната комедия за балканските политически нрави ще бъде възстановена и съвсем скоро търновци и гостите на града ще могат да се забавляват със спектакъла, който е дело на режисьора Димитър Шарков.

На сцената ще се завърне и постановката „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Гост-режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на МДТ. Търновската трупа е единствена, след тази на Народния театър в София, която прави подобна сценична реализация на „Хъшове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България