Оперираха бебе с шест пръста

Двумесечно бебе с шест пръста бе оперирано в Бургас. Детето имало по шест пръста на всеки крайник, съобщиха от болницата, където е била извършена интервенцията - УМБАЛ „Дева Мария“.

Състоянието, известно като полидактилия, е изключително рядко и лечението му е само оперативно. В България университетска болница „Дева Мария“ е една от малкото, където се извършват такива операции, благодарение на методичния ръководител на Клиниката по ортопедия - акад. проф. д-р Борислав Владимиров, съобщиха от здравното заведение.

Случаят бил сложен, защото три от допълнителните пръстчета са били с оформени стави. Проф. д-р Владимиров извършва операция първо на двете ръчички, а след тригодишна възраст на детето ще бъдат оперирани крачетата.

„Многопръстието не е козметичен проблем, тъй като допълнителните пръсти създават функционални затруднения. Стандарт е пръстчетата на ръчичките да се отстраняват възможно най-бързо, а на крачетата да се изчаква тригодишна възраст, за да се проследи развитието на костите“, обяснява акад. Владимиров. „Предполагам, че е шокиращо за всеки родител да разбере, че бебчето му има повече пръстчета, но днешната медицина с лекота се справя с проблема. Уверявам родителите, че възстановяването в ранна възраст е изключително бързо и нетравмиращо и не трябва да се колебаят да потърсят специалист при наличие на проблем“, допълва той.

По думите му, в последно време са зачестили случаите на плоскостъпие, което съвременната медицина лекува успешно. Спасението от тежкото плоскостъпие е т.нар. операция на Моска, която се прави единствено в СБАЛ по ортопедия в Горна баня и в бургаската УМБАЛ „Дева Мария”. Оперативното лечение е препоръчително да се направи преди да се появи болка в краката, ако родителите забележат, че детето стъпва с цяло ходило на земята. Най-добрият период за интервенцията е между 10-ата и 12-ата годишнина на детето, защото тогава ходилото е все още еластично и може да се коригира.

Коментари

Задължително поле