Оперираха успешно малката Сами

По време на кампанията Министерството на отбраната дари 10 000 лева

Малката Самуела от Сливен вече е оперирана. Сложната и тежка хирургическа интервенция е извършена от екипа на доц. Васил Яблански на 5 юни, съобщи бащата на 8-годишното дете Емануил Куриян. “Операцията мина успешно. Сами все още е доста отпаднала, почти не е спала, но видимо е по-изправена, станала е по-висока най-малко с 5 сантиметра”, разказа той.

Двамата със съпругата му Стела са до болничното легло на рожбата си. Думите не стигат, за да изразят благодарността си към лекарите, които се бориха за живота на детето, и към всички състрадателни хора, с чиято финансова подкрепа операцията въобще стана възможна.

Съдбата на 8-годишното момиченце със сколиоза и семейството му предизвика вълнения в цялата страна. В началото на годината родителите кандидатстваха пред Фонда за лечение на деца за отпускане на необходимите 93 600 лева за операцията. Получиха одобрение, но в средата на март фондът шокиращо отказа финансиране с мотива, че частната болница, където единствено могат да бъдат поставени магнитни импланти на Сами, не е обявила обществена поръчка за доставката им.

Те посочиха още, че промени в закона са освободили частните болници от задължението да провеждат обществени поръчки. Освен това производителят бил един-единствен, доставчикът им – също. Така неотложната операция се забави повече от 4 месеца.

Семейство Куриян разказа за гаврата в социалната мрежа. Само за 2 седмици бяха събрани 73 000 лева и Сами бе приета в болницата. “Министерството на отбраната отпусна 10 000 лева”, с благодарност съобщи Емануил Куриян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България