Оперният фестивал „Сцена на вековете 2017” на Царевец в Търново с 11 заглавия

Велико Търново и тази година ще се превърне в център на оперното изкуство на открито. Традиционното за старопрестолния град музикално събитие „Сцена на вековете 2017” ще предложи на почитателите палитра от единадесет заглавия – опери, оперета, балет и мюзикъли. Официалната програма бе представена по време на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”.

Вторият летен сезон на българските оперни театри ще продължи два месеца – от 8 юли до 8 септември. Под открито небе и сред бойните кули на крепостта Царевец ще гостуват трупите на българските оперни театри във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас. За пръв път ще участват и артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

„Сцена на вековете 2017“ ще стартира на 8 юли с „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел, а на 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”. Трите постановките са дело на Държавна опера - Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела.

В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/ и „Травиата” на Джузепе Верди /Пловдивска опера – 28 август/.

Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век - „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).

Трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус.

Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България