Опити за въздействие върху съдии?

Снимка: Архив

Магистратска организация пробва да наложи определени кандидатури за председател на СГС

Съдия Геника Михайлова от ВКС, срещу която преди 7 години е имало недоволство на градските магистрати и наказваният за забавени дела съдия Владимир Астарджиев от САС - готвени за наследници на Калоян Топалов

Две седмици преди края на срока за номиниране на магистрати за участие в конкурсната процедура за избор на нов председател на Софийския градски съд (СГС), в Съдебната палата започна активна кампания, съсредоточена върху две потенциални кандидатури – на съдия Геника Михайлова от Трето гражданско отделение на Върховния касационен съд (ВКС) и на Владимир Астарджиев, съдия в Наказателната колегия на Софийския апелативен съд (САС).

За понеделник, 30 октомври, временният председател на съда Десислава Попколева е свикала Общо събрание на СГС, на което да се обсъди и издигне единна кандидатура за бъдещ председател. По информация на “Правен свят”, обаче, преди повече от седмица магистрати, гравитиращи около една от съсловните съдийски организации, са предприели предварителна агитация, целяща да предреши резултатите от гласуването.

Според чл. 169, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), право да издигат кандидати за председател на съд имат Общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат.

Макар да има право да кандидатства самостоятелно за административния пост, съдията от ВКС Геника Михайлова е предпочела да бъде издигната от Общото събрание на СГС и се очаква да се яви на него, за да помоли съдиите за подкрепа. Макар събитието да е подготвяно като “инцидентно”, планирането му е започнало предварително. “Правен свят” научи, че през цялата изминала седмица магистрати, агитиращи за Михайлова, са склонявали колегите си в Градския съд да подкрепят нейната кандидатура на събранието утре и по този начин насроченото гласуване да бъде предрешено още преди официалното й обявяване. Немалко от съдиите, обаче, са изразили резерви към опитите да бъдат агитирани и са заявили, че няма да подкрепят въпросната кандидатура.

Това е станоло причина организаторите на кампанията да потърсят алтернативен вариант и да проведат сондажи и със съдия Владимир Астарджиев. Той е заявил, че има нужда от няколко дни за размисъл дали да даде съгласието си за номиниране пред Общото събрание на Градския съд. Според запознати, ако Астарджиев приеме предложението, би възникнала неловка ситуация не само за колегите на съдия Михайлова, които първи са й предложили помощ и са предприели совалки за нейната подкрепа, но и за самата кандидатка. Разплитането на казуса предстои на магистратското събрание, а за да се проведе то, е необходимо да присъстват повече от половината съдии.

Геника Михайлова е съдията, която преди две години в писмено становище изрази съмнение в легитимността на решенията на Висшия съдебен съвет с мотива, че той не можел да функционира като единен орган след промените на Конституцията от края на 2015 г.

По-интересен факт около професионалната й биография, обаче, е възникналият през 2009 г. скандал, когато бившият председател на СГС Георги Колев я предлага за свой заместник. Номинацията й е провалена заради протестно писмо на 9 съдии от Търговското отделение на Градския съд, сред които и настоящият член на ВСС Даниела Марчева. В писмото несъгласните магистрати изтъкват, че Геника Михайлова няма управленски качества и в периода, в който временно е изпълнявала функцията на заместник-председател, е допуснала сериозни нарушения при разпределението на делата. Един от цитираните случаи е, че се е произнесла по дело, по което докладчик е бил друг магистрат.

Съдия Владимир Астарджиев печели наградата “Юрист на годината” през 2012 г., когато е номиниран за приза от днешните членове на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов и Весислава Иванова. Номинацията идва в момент, в който става ясно, че Астарджиев е сред магистратите от СГС с голям брой неизписани мотиви – по 31 дела. През 2012 г. съдия Астарджиев е наказан от по-предишния състав на ВСС с 10% намаляване на заплатата за период от шест месеца, но след обжалване на решението, новият състав (този, чиято работа приключи в началото на октомври - бел.ред.) на кадровия орган, налага най-лекото дисциплинарно наказание “забележка”.

До края на годината предстои Съдийската колегия на ВСС да избере нов административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас – СГС. Това стана, след като избраният през 2015 г. негов председател Калоян Топалов преди два месеца изненадващо обяви, че иска да напусне съдебната система. Топалов така и не успя да изложи сериозни мотиви за решението си. Междувременно стана известно, че за периода, докато е ръководил СГС, семейството на Топалов се е преместило от апартамент под наем в етаж от къща на стойност близо половин милион лева.

Срокът за подаване на документи за председател на Градския съд изтича на 13 ноември 2017 г. и в случай, че се появят други претенденти за поста, каквато възможност съществува в ЗСВ, те също следва да бъдат изслушани от Общото събрание на съда.

от „Правен свят”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари