Опозиционни лидери и агенти на ГРУ осъдени в Черна Гора за предполагаем план за сваляне на правителството

Черна гора осъди на затвор 14 души, включително двама опозиционни политици, за предполагаем план за сваляне на правителството с руска подкрепа през 2016 г., предаде АФП, цитирана от БНР.

Проруските опозиционни лидери Андрия Мандич и Милан Кнежевиц получиха по 5 г. затвор за участието си в „престъпна организация“, чиято цел била „възпрепятстване на черногорското членство в НАТО“, се казва в решението на съда. Сред останалите 12 осъдени са двама руснаци - предполагаеми агенти на ГРУ, получили задочно присъди от 12 и 15 г. затвор.

Москва отрича всякакво участие в предполагаемия заговор, който бил планиран за деня на парламентарните избори през октомври 2016 г.

От началото на процеса преди година и половина двамата проруски опозиционери го критикуват като политически мотивиран лов на вещици с подкрепата на правителството, който имал за цел да унищожи политическия им лагер.

Според прокуратурата заговорниците имали подкрепата на Кремъл да убият тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа