Определиха 34 критично важни суровини за ЕС

Снимка: Пламен Стоименов
Председателят на Българска минно-геоложка камара инж. Драгомир Драганов (вдясно) и изпълнителният директор на Камарата доц. д-р инж. Иван Митев открита шестото издание на Европейски минен бизнес форум.

10 на сто от добивите трябва да са с източник в Европа

В България трябва да бъдат набелязани стратегически проекти за добив на суровини

Важна е устойчивостта

В Европейския съюз е приет Закон за критичните суровини, в който са дефинирани 34 суровини, които са критично важни. Това заяви Мартин Ландж, представител на Европейската комисия, по време на шестото издание на Европейски минен бизнес форум, организиран от Българска минно-геоложка камара.

17 от тези суровини са със стратегическо значение – важни са за стратегически технологии и тяхното търсене ще бъде голямо, продължи Мартин Ландж. В ЕС няма достатъчно суровини, трябва да работим с други държави за вноса им, сега Китай контролира добива на някои суровини, допълни той. Целта на ЕС е до 2030 г. поне 10% от използваните суровини да са с източник в ЕС, поне 25% от използваните стратегически суровини да са рециклирани, 40% от потреблението на суровини да е от собствена преработка. Необходимо е не повече от 65% от стратегическите суровини да бъдат внасяни от една държава. Искаме капацитетът на минерално-суровинната индустрия в ЕС да бъде увеличен, защото сега 65% от използваните суровини зависят от вноса, заяви Мартин Ландж.

В рамките на ЕС е взето решение да бъдат подкрепени стратегически проекти за добив на суровини, които отговарят на определени критерии. Трябва да действаме максимално бързо, каза Мартин Ландж. Вече е пусната първата процедура, до месец август може за бъдат подавани проекти, а първите одобрени стратегически проекти ще бъдат определени до края на годината. Всеки от тези проекти трябва да отговаря на критериите за устойчивост. 

Вече е приет законодателен акт за критичните суровини, има европейски Закон за климатична неутралност до 2050 г., освен това до 2030 г. парниковите газове трябва да бъдат намалени с 55%, което е предизвикателство пред страните членки, каза инж. Драгомир Драганов, председател на Българска минно-геоложка камара. В момента ЕС е на кръстопът, единят път води до зависимост от вноса, а вторият път е минната индустрия да допринесе за независимостта на ЕС от суровини, допълни той. Не трябва да се дописка прекалена регулаторна рамка за мините в ЕС, защото това ще ги направи неконкурентоспособни спрямо другите мини в света, каза инж. Драгомир Драганов. За България е важно да бъдат дефинирани стратегически проекти за добив на олово, цинк, а бързото даване на разрешителни е от критична важност, допълни той. Очакваме в новия Европейски парламент да работят за това да има конкурентна минерално-суровинна индустрия, заяви инж. Драгомир Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика