Оранжев код в 17 области на страната утре

Снимка: Архив

В останалите кодът е жълт

Оранжев код за силен вятър е в сила за 17 области на страната, в останалите кодът е жълт. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Оранжев е кодът за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен и Ямбол. Прогнозата е, че там ще духа силен, на пориви бурен запад–северозападен вятър със средна скорост 15-20 м/с и пориви до 25-28 м/с.

Оранжевият код означава, че времето е опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването. Жълт е кодът за София-област, София-град, Пловдив, Перник, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кюстендил, Кърджали и Стара Загора. Прогнозата е, че ще духа силен, на пориви бурен запад–северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/с и пориви до 20-22 м/сек. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

От НИМХ препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Синоптиците посочват, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България