Оранжев код за бурен вятър и снеговалежи утре, в 2 области ще е най-тежко

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за почти цялата територия на страната, с изключение на югозападния регион, Софийско и Видинско - там кодът е жълт, за потенциално опасно време.

По-високата оранжева степен важи за общо 20 области: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Вятърът ще бъде силен с пориви до 22-24 м/с.

Най-тежка ще бъде обстановката в крайните североизточни райони - областите Варна и Добрич. Там поривите на вятъра ще достигат до 24-28 м/с.

В Северна България се очаква снежна покривка около 25 см, в планините - повече. След обяд валежите ще отслабват. Възможни са снегонавявания и поледици.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 области: Видин, София- област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. Очакват се валежи от сняг и снежна покривка около 20 см.

Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала, с пориво на вятъра до 28 м/сек.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оренжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България