Оранжев код за опасно време в 20 области от страната е в сила за утре

Снимка: Архив

В 20 области от страната е в сила оранжев код за опасно време за 8 ноември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

В областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас се очаква вятърът да се усили, като на места той ще бъде силен и бурен със средна скорост 10-15 м/с и пориви до 32 м/с.

Във Видин, Враца и Монтана вятърът от запад-северозапад ще се усили. Средната скорост ще е около 7-12 м/с и пориви до 25-30 м/с. Ще има валежи от дъжд, по-интензивни в нощта срещу вторник, като на места количествата ще са между 25 и 35 л/кв.м.

В Смолян, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с.

Ще има валежи от дъжд, в отделни райони придружени с гръмотевици. На места количеството на валежите ще бъде между 20 и 30 л/кв.м, в планинските райони – около и над 40 л/кв.м.В Ловеч, Габрово и Велико Търново вятърът от запад-северозапад ще се усили. Средната скорост ще е около 7-12 м/с, а в близост до Стара планина ще има пориви до 25-30 м/с.

В областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с. При оранжевият код е характерно прогнозиране на метеорологични явления с необичайна интензивност.

Затова от НИМХ призовават гражданите да са много внимателни и да са в течение на очакваните метеорологични условия.

В останалите области от страната в сила е жълт код за потенциално опасно време. В Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и варна южният вятър ще се усили със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето