Орбан възражда Хабсбургската империя

Виктор Орбан на среща с бившия американски президент Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране. Двамата са обсъдили са възможностите за мир в Украйна.

“Патриоти за Европа” му осигурява европейска платформа

Укрепва приятелството му с Роберт Фицо

“Ще излетим като ракета - небето ни е граница”

Премиерът на Унгария Виктор Орбан събира отново старата банда в сърцето на Европа, или иначе казано - опитва се да възроди Хабсбургската империя, пише в свой анализ “Политико”.

Сред лавината от заглавия, посветени на Орбан през последните дни, най-открояващото се беше съобщението от 30 юни във Виена, че той създава “Патриоти за Европа”, консервативна дясна политическа група в Европейския парламент.

Застанал в центъра на Виена заедно с негови колеги от Австрия и Чехия, триумфиращият Орбан обяви новия си клуб, обхващащ основните територии на бившите хабсбургски земи - Австрия, Бохемия и Унгария, без да оставя никакво съмнение за това кой ще го управлява.

“Създаваме политическа формация, която ще излети като ракета и много бързо ще се превърне в най-голямата група на европейската десница. Небето ни е граница”, казва Орбан.

Според изданието обаче, хвалбите на Орбан не са съвсем изпразнени от съдържание. В понеделник френският “Национален сбор” се присъедини към Патриотите, както и италианската “Лига” на италианския вицепремиер Матео Салвини, като към списъка се включват и обещаващи десни формации от Испания и Ни­­дерландия.

Въпреки че французите ще имат най-голямата делегация в групата с 30 евродепутати, Орбан и неговите хабсбургски съюзници могат да се окажат доминиращи, ако успеят да привлекат съюзници от Словения и Словакия, което изглежда много вероятно. А като се има предвид, че именно национализмът, който проповядват Патриотите, доведе до унищожаването на Хабсбургската империя през 1918 г., задълбочаването на съюза им е изненадващо.

Досега единственото нещо, което обединяваше политиците зад Патриотите, беше взаимното недоверие. Австрийската партия на свободата, например, прекара десетилетия в търсене на репарации от чехите за австрийците, които са били лишени от собственост и изгонени от бивша Чехословакия след Втората световна война.

В същото време един от малкото въпроси, по които чехите, словаците, унгарците и словенците можеха да се споразумеят, беше колко властолюбиви са австрийците. Така че защо те изведнъж си стиснаха ръцете? С една дума - Орбан.

Въпреки че все още има много недоверие под повърхността, популистите в региона познават печеливша формула, когато видят такава. Каквото и да се каже за хитрия унгарски лидер и неговите дипломатически совалки през изминалата седмица, които го отведоха до Киев, Москва, Пекин и дори Мар-а-Лаго (имението на Доналд Тръмп във Флорида”), няма спор, че той се цели нависоко. В десните кръгове в Централна Европа Орбан се смята за модел.

След като научи за пътуването на Орбан до Москва в петък, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, който неотдавна оцеля след опит за убийство, се скъса да хвали унгарския си колега.

“Искам да поздравя унгарския премиер и да изразя възхищението си от решението му да посети Киев и Москва без никакво колебание”, заяви Фицо, чиято партия също обмисля да премине към Патриотите. “Ако здравето ми позволяваше, с удоволствие щях да се присъединя към него”, добавя още той.

Орбан и Фицо са изненадващи съюзници, тъй като продължаващото напрежение между страните им заради 800-годишното господство на Унгария над словашкия етнос, приключило едва през 1918 г., усложнява отношенията помежду им.

Освен това двамата идват от противоположните страни на политическия спектър. Докато Орбан, някогашен дисидент, който се противопоставя на съветския контрол, е от десницата, Фицо е бивш комунист, станал социалдемократ след падането на Берлинската стена.

Тяхното все по-силно приятелство до голяма степен обяснява защо Патриотите на Орбан са толкова популярни в Централна и Източна Европа.

В допълнение към нарастващото разочарование от това, което те смятат за “дългата ръка на Брюксел”, Патриотите споделят определено по-благосклонно отношение към руския президент Владимир Путин. С изключение на Австрия, крайнодесните партии, които досега са се присъединили към Патриотите, идват от страни членки на НАТО. Въпреки това повечето от тях не крият уважението си към руския лидер, което варира от скрито възхищение до откровено преклонение.
“Путин не може да загуби”, заяви наскоро Виктор Орбан в интервю за “Политико”. “Идеята, че Русия може да бъде победена, е много трудна за възприемане”, допълва унгарският лидер.

Освен недоверието си към ЕС и ентусиазма си към Русия, хабсбургската коалиция на Орбан е обединена от общата си съпротива срещу миграцията от мюсюлманския свят, която Патриотите разглеждат като цивилизационна война.

“Ние вярваме в една Европа, решена да защити границите си, да спре незаконната миграция и да запази културната си идентичност, следвайки волята на огромното мнозинство европейски граждани”, пишат “Патриоти за Европа” в учредителния си манифест.

След като патриотите вече са на власт в Унгария и водят в социологическите проучвания в Чешката република и Австрия преди изборите през септември в двете страни, алиансът на Орбан скоро може да се превърне в политическа сила, както в региона, така и в целия ЕС. Това би му дало паневропейската платформа, към която той се стреми, след като неговата партия “Фидес” напусна центристката Европейска народна партия, най-голямата група в ЕП.

Ако нещата се развият в полза на Орбан, истинското въздействие на “Патриоти за Европа” ще се усети бързо - след като през почти всички шест века от съществуването на Хабсбургската империя Унгария е играла втора цигулка на Австрия, сега тя може да се превърне в първа.

Ако се наложи, Орбан дори разполага с истински Хабсбург, който може да хвърлив в боя - става въпрос за Едуард Хабсбург-Лотринген, който в момента е емисар на Будапеща при Светия престол. Едуард е внук на последния австрийски император Карл I, както и пра-правнук на емблематичния австрийски император Франц Йосиф I от XIX век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения