Орбан готви нова серия антиимигрантски законови промени

Снимка; Архив

Консервативната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан ще предприеме нова серия антиимигрантски и антилиберални законови мерки веднага след конституирането на новия парламент, заяви партиен говорител.

Орбан спечели трети пореден мандат с квалифицирано мнозинство на изборите в неделя. При 99 на сто преброени бюлетини ФИДЕС има 134 от общо 199 депутати.

Според цитирания говорител на управляващите, ФИДЕС ще приеме законови промени, с които ще бъде наложен данък от 25 на сто върху дарения за неправителствени организации, които подпомагат незаконните мигранти в Унгария, а вътрешният министър ще има право да забранява дейността на такива организации, ако реши, че те представляват заплаха за националната сигурност, предаде БНР.

Орбан беше поздравен с ентусиазъм от евроскептичните лидери на съседните на Унгария страни в Централна Европа и от националистите в Западна, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск му прати телеграма, в която пише на унгарския премиер, че разчита на него да играе конструктивна роля в запазването на единството в Европейския съюз.

В този дух беше и поздравлението към Виктор Орбан от премиера Бойко Борисов.

"Държавите в Европа повече от всякога имат нужда от диалог и единство, и България ще разчита на подкрепа и съдействие от Унгария за реализиране на успешно председателство на Съвета на Евросъюза в интерес на нашите граждани и за просперитета на обединена Европа", посочва в телеграмата си премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа