Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

България би трябвало да е член на Шенгенското пространство. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан на съвместна пресконференция след срещата му с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Бояна".

"Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го, виждам, че българското председателство върви добре. След като аз си тръгна утре, канцлерът на Австрия ще дойде, което показва колко важна роля играе България в европейската политика днес", каза унгарският министър-предеседател.

"Между България и Унгария има сърдечни приятелски отношения. Политиката е свят на интересите, но тук в централна Европа и на Балканите това изглежда малко по-различно - тук сърцето и приятелството тежат повече", каза още Орбан.

В центъра на разговорите днес са били не двустранните връзки, а европейските теми - опазването на границите и миграцията, разкри Орбан. Той е поканил българския премиер за добрите отношения с Турция. "Правителството на България може да разчита, че и Унгария стои зад контактите с Турция", заяви Орбан.

"С радост виждам, че България поема историческа отговорност и взима присърце въпроса за интеграцията на Западните Балкани", каза още унгарският премиер.

България заслужава признание, защото пазейки границите на ЕС тя защитава и Унгария. Границите могат да се опазят само от решителни лидери, които взимат трудните решения и строят огради, тогава когато те са необходими. Аз бях на вашата граница и видях оградата там, посочи унгарският премиер.

"Миграцията е опасна за сигурността, за нашия живот и за европейската култура. Унгария ще изготви пакет със свои предложения за промени в политиката на ЕС по отношение на бежанския наплив", каза още Орбан.

Коментари

Задължително поле