Потрошиха единствената у нас люлка за деца в инвалидни колички

Външно министерство: Не ходете в Чили! Няма пострадали българи при протестите там, информират от ведомството

5 храни, които подтискат апетита и помагат в отслабването

СДС незаконно обитавали сградата във Видин

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

Организацията на евреите „Шалом“ дари видинската синагога на общината в крайдунавския град До пет години трябва да започне реставрация

Снимка: БНР

Община Видин получава като дарение от Организацията на евреите „Шалом“ синагогата в крайдунавския град, съобщи БНР.  Условията са сградата да се полазва като културен център, да бъде обособена молитвена част за местната общност и в срок от пет години да започне реставрация, съобщи кметът Огнян Ценков.

Решение, че дарението се приема, беше гласувано днес на заседание на общинския съвет. За възстановяването на сградата ще се кандидатства за безвъзмездна помощ.

„Община Видин ще изготви такъв проект като възможността за кандидатстване е по норвежката програма за културно недвижимо наследство. По същата програма подготвяме проект и във връзка с реконструкцията, реставрацията и социализирането на средновековния замък „Баба Вида“. Безвъзмездната финансова помощ е 100 процента. Няма съфинансиране от Община Видин, в случая, в правилата на тази програма“, каза кметът Огнян Ценков .
От няколко години има изготвен идеен проект за реставрация и консервация на синагогата и превръщането ѝ в културен център.

Видинската синагога е построена през 1894 г. на мястото на предишен храм разрушен по времето на руско-турската Освободителна война (1877-1878). Строежът е осъществен предимно с дарения на местната еврейската общност. Видинската синагога е втората по големина след храма в София.

Храмът се намира в близост до крепостта Баба Вида. По архитектурен план сградата е напълно симетрична, с правилна форма от типа 3-корабна 1-апсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 на 10 м. Построена е по подобие на синагогата в Будапеща. Оцветеният в синьо, червено и бронз олтар е дело на чешкия скулптор Макс Верих, който по това време работи и преподава във Видин. Дървеният материал е доставен от Румъния и Унгария, а по-голямата част от мебелировката е поръчана от Австрия.

Интериорът е впечатлявал със своят колорит и богата орнаментика. Олтарът е поставен върху подиум в апсидата. Предполага се, че имитира архитектурата на древноеврейски храм с централна част, арки, колони и две кули. Над олтара е изобразен символът на Слънцето.

Главната фасада някога е била наистина внушителна. Решена с издаден напред черен обем и две странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка сплетена във формата на звездата на Давид украсявала центъра на аркадата. Четирите странични кули с арковидни прозорци, събрани по двойки имали цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Във входа на храма били монтирани две плочи от бял мрамор, на които на иврит били изписани имената на видинските евреи, дали живота си за свободата на България – от опълченците в Освободителната война до воините, загинали в Първата световна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.