Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Организират звездна нощ над крепостта Царевец в Търново

По повод Деня на детето Регионалният исторически музей във Велико Търново организира „Звездна нощ над Царевец”. Събитието е съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.

Само на 31 май малките и по-големите жители и гости на старата столица ще могат да видят необятността и красотата на звездното небе. Всеки желаещ ще има възможност да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и други интересни астрономически обекти.

Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще могат да видят през специален телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето. Астрономите от първия планетариум в България ще гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги, пособия и уреди. Между експонатите в изложбата особено внимание заслужава реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството.

Събитието ще премине в две части. Дневната част включва наблюдения на Слънцето и разглеждане на изложбата от 10,30 до 18 часа. Посетителите ще заплащат само входната такса за крепостта Царевец. Нощните наблюдения ще започнат в 21,30 часа и ще приключат около полунощ и ще са  безплатни, От съображения за сигурност посетителите ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад „Цар Асен I” в 21,20 часа, 22 часа, 22,30 часа и 23 часа.

При лоши атмосферни условия като плътна облачност и дъжд, събитието няма да се състои.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.