За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Никол Станкулова се показа без грим, предизвика и Гери Малкоданска (СНИМКИ)

Не искаме да сме зелени и бедни

Организират обществено обсъждане на новия генерален план за движение във Велико Търново

Община Велико Търново организира обществено обсъждане относно новия генерален план за организация на движението, който е в процес на разработка. Дейността е възложена от кмета Даниел Панов, а проучването на мнението на великотърновци е основна част от процеса.

Дискусията ще се състои на 16 декември от 17,00 ч. в ритуалната зала на общината. Представени ще бъдат резултатите от анализа на съществуващата организация на движението, основните въпроси и ще бъдат очертани възможните решения и идеи.

Това заявиха на пресконференция днес заместник-кметът по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев и д-р инж. Христо Грозданов от страна на фирмата изпълнител – „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“.

„Генералният план е стратегическия документ, който ще очертае дългосрочната визия и бъдещата общинска стратегия за транспортно планиране и организация на движението. Една от най-важните задачи е да питаме хората как си представят Велико Търново и на кой тип придвижване следва да бъде даден приоритет – дали на автомобилния, или на съчетание между съвременен и удобен градски транспорт, пешеходно и велосипедно движение“, коментира проф. Георги Камарашев.
Общественото обсъждане е за предварителния проект на нов генерален план за движение. Д-р инж. Христо Грозданов поясни, че след дискусията ще бъдат и на базата на общественото мнение ще бъдат направени съответните допълнения. До края на януари документът в първия му вариант следва да бъде внесен за обсъждане в Общински съвет. След приемането му се пристъпва към изработването на окончателен проект, за което срокът е четири месеца.

„Велико Търново е град, чието население расте, а туристите се увеличават непрекъснато. С около 30% е нараснал автомобилният трафик през последните няколко години“, каза още Христо Грозданов.

В онлайн допитване са участвали над 1600 великотърновци, а преобладаващата част от мненията е, че трябва да бъдат развивани общественият транспорт и алтернативните форми на придвижване. Проектантите вече имат решения, свързани с промяна на организацията на кръстовищата, на посоките на движение по улици и цели съвкупности от улици, което би позволило обособяване на автобусни ленти и велоалеи. Всяка конкретна мярка ще бъде придружена с детайлна софтуерна симулация, която нагледно ще представи оптимизацията на трафика. Предложенията и идеите ще бъдат представени по време на общественото обсъждане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.