Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Организират фестивал на виното и мезето в еленското село Марян

Освен празниците на еленския бут и на пчелния мед, балканджиите имат вече и празник, посветен на Трифон Зарезан, който нарекоха фестивал на виното и мезето. За втора година негови организатори са винарската изба в Марян и местното читалище „Наука-1900“. Община Елена с това събитие, с Деня на отворените врати във винарската изба и с безплатно посещение вчера на музейните обекти в града се включи в инициативата „Денят за вас“, част от кампанията на Министерството на туризма „Естествено в България“.

Днес празника на марянчани уважиха много гости, дошли да пият по чаша вино, тъй като то е най-сладко и пивко, когато е споделено с приятели. С песни за виното и любовта ги посрещнаха и поздравиха певиците от групата „Балкански славей“ към читалището. Светла Иванова, която със съпруга си Илия са собственици на избата, благодари на всички, повярвали им преди девет години, че в Марян могат да се правят хубави вина. Думи на признателност каза и за дедите, избрали това чудесно място да създадат селото си и да оставят лозарски и винарски поминък за поколения напред.

Легендата за името на селото е свързана с красивата Кера Тамара – дъщеря на цар Иван Александър и сестра на цар Иван Шишман, и с първите лози, поникнали на това място. Заради примирие двамата владетели я дали за жена на султан Мурад. Пътят й минавал и през това село. Прощавала се Кера Тамара с родните места и горко ридаела. От сълзите й поникнали лозички, а после дали и хубаво грозде. Славната история на селото, спомените за веселбата и общите трапези по Трифон Зарезан поддържат и днес духа на марянчани, които възраждат старите традиции.

С думи на благодарност към организаторите на празника и с пожелания да пребъде се обърна кметът на общината инж. Дилян Млъзев.

Хубави вина стават в избата в Марян, тъй като гроздето идва от отбрани лозя, а климатичните условия са благоприятни за ферментацията и отлежаването им. Макар че нямат собствени масиви, празникът не мина без ритуал по зарязването. Тази работа с няколко лозови пръчки свършиха 72-годишният Слави Славчев и Румен Стоянов от фолклорната група „Гласовете на Зинзара“ към читалището в с. Блъсковци. Дядо Слави, стар лозар и винар, благослови: „ Във всяка пръчка по две-три чепки, от всяка лоза добро вино. Да кипи в бъчвите, както любовта в сърцата на младите. Да прелива през праговете, да поим юнаците! Амин!“.

Песни, закачки и наричания на жените от гостуващата група, изпълненията на 9-годишната Симона Йовчева и братчето й Тошко, кръшни хора вдигнаха градуса на веселието в салона на читалището. Сръчни жени от селото подредиха богата трапеза с баници, погачи и тънко нарязани мезета, всеки винар хвалеше своето вино, но щедро и от сърце се разливаше най-вече божественият еликсир на винарската изба. Все хубави вина с царски имена – Кера Тамара, Иван Александър, царица Елена, оценени с медали и на челни места в класациите. През 2018 г. „Совиньон Блан Барел Ферментед“ е обявено за най-доброто вино в „България Топ 50“ бели вина на списанието „ДиВино“. Вината „Кера Тамара Совиньон Блан“ и „Кера Тамара Шардоне“ са в българските топ 10 бели вина за 2017 г. Виното „Иван Александър“ печели сребърен медал в конкурса „Мундус Вини“ и златен медал в конкурса „Мондиал де Брюксел“, в този конкурс виното „Куин Елена“ е със сребърен медал. И още едно отличие за „Иван Александър“, то е в класацията „Топ 16“на Дивино Гайд за най-добрите български вина за 2017 година. Най-новото вино от избата е от миналата година – шардоне „I-teen“, отлежало 18 месеца в бъчвите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.