Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Арестуваха 20-годишен за брутално изнасилване в Сандански

Цветан Цветанов: Най-печеливши в местните избори ще бъдат ДПС

Каракачанов: БНР не е частна собственост на група от хора, то е национално

Фандъкова на 22 септември: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство

МВР: Продължават опитите за безопасното извеждане на барикадиралия се мъж в „Овча купел“ в София

Корнелия Нинова на 22 септември: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

Юнкер: Убеден съм, че Брекзит ще се случи

Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Организират ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в музей „Етър”-а Атрактивното събитие ще е от 6 до 8 септември

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 6 до 8 септември в Етнографския музей на открито „Етър” в Габрово.
Над 70 занаятчии и съвременни творци със свой авторски прочит на традиционни занаяти ще вземат участие в изложението базар. За първи път тази година участието става след специална покана от страна на музея. Важен критерий при подбора е даден занаятчия да има принос в съхраняването на занаята и свързаните с него традиции. Това се прави във връзка с 55-годишнината на музей „Етър” , която се навършва през 2019-та. Участниците в изложението базар ще демонстрират пред публиката как се изработват различните предмети.

Международната майсторска надпревара по грънчарство ще започне още на 5 септември и продължава до 8 септември. В състезанието са включени представители на Унгария, Република Южна Африка, Франция, Румъния, Косово и България. Акцент в програмата на Панаира, тя пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. Майсторите изработват по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един, представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на автора. Победителят получава наградата „Сребърна хлопка” и право на самостоятелна изложба базар в музей „Етър” през 2020 година. За трета поредна година към Международната майсторска надпревара се организира Младежка секция. През 2019-та участието е на възпитаници на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян. Победителят получава наградата „Бронзова хлопка”, а учебното заведение има право на изложба базар през следващата година.

За първи път в историята на Международния панаир на занаятите се провежда винен фестивал „Августиада”, на който са представени 20 изби и производители на различни деликатеси. Участниците формират „Алея на вкусовете с дегустации и базар”, разположена в пространството, отделено от Занаятчийската чаршия с река Сивек. Посетителите имат възможност да отличат виното, което най-много им допада и да участват в томбола с награди.

Професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България се представят на откритата сцена с надпявания и надигравания през трите дни на Панаира. Посетилетите имат възможност да видят и фолклорни изпълнения от Литва, Косово и Украйна.

За първи път в Международния Панаир на традиционните занаяти ще се включат представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти, за да споделят с посетителите на Панаира част от културното наследство на страните си.

Изложби в музей „Етър”, които могат да се видят в дните на Панаира:
„Холокьо, живото село“ e eтнографска фотоизложба от Унгария, която ще бъде подредена на 6 септември в Изложбената зала над Хлопкарска работилница.
Изложба базар „Каменоделство” ще представи скулптури и изделия от камък на участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по металообработване, с. Кунино. Изложбата e подредена на чардака на къща с табашка работилница и ще може да бъде разгледана от посетителите на музея до 30 септември.

Експозицията „Аз съм Българка” пък ще е на открити площи в музей „Етър”.
„Диалог с миналото“ е веществена изложба, посветена на 55-годишнината от създаването на културната институция. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице.

„Мъжки времена” пък е веществено-документален разказ за живота на мъжа в българското общество през XIX век и първата половина на ХХ век. Ще бъде представен и фотодокументален разказ като спомен за опълченеца Петър Димитров Саков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.