Организират честване на Китайската Нова година в Търново

Над 40 фотографии от далечен Китай ще бъдат подредени в изложбата във фоайето на театъра

Велико Търново ще отбележи настъпването на Китайската Нова година с атрактивно танцово шоу, изложба и арт работилници. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Спектакълът поставя акцент върху класическия китайски танц „Фън Мо“, а представянето му ще бъде на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Постановката ще е със свободен вход и ще се състои на 28 януари от 19 часа. Час по-рано е откриването на фотографска изложба и на ателиетата. Те ще бъдат разположени във фоайето на театъра.

kn2

„Фън Мо“ е танц в пет акта, който разкрива китайската култура и духовен свят. Чрез съчетанието на специфични движения и техники, на сценично облекло и разнообразни цветове танцьорите пресъздават човешките емоции – привързаност, хумор, обида от несправедливо обвинение, тъга, състояние на отдих, любов. Спектакълът е дело на група от 40 професионални танцьори от Пекинската танцова академия. Изкуството „Фън Мо“ е изучавано във висшето учебно заведение през последните 60 години.

Над 40 фотографии от далечен Китай ще бъдат подредени в изложбата във фоайето на храма на Мелпомена. В съседство ще бъдат разположени ателиета, в които 15 майстори и учители ще демонстрират традиционни китайски занаяти изкуства – калиграфия, изработване на копринени конци, възли и на изделия от хартия. Представени ще бъдат също характерни за обичаите в азиатската държава облекла. В арт работилниците всеки ще може да изпробва различни техники и да се премени с китайски одежди.

Велико Търново отбелязва за втори път настъпването китайската Нова година. Инициативата бе на кмета на старата столица Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци като над 2000 души аплодираха шоуто.

Организатори на настоящия спектакъл са Община Велико Търново, Посолство на Китай в България и Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България