Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Органите на търновец спасиха два живота

Пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт в следствие на мозъчен инсулт, а с органите му са спасени други два човешки живота. 43-годишният мъж е четвърти случай на пациент на областната болница в старата столица за тази година изпаднал в мозъчна смърт и трети реализиран донор.

В първите часове на 20 май екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ взел донора за извършване на експлантация на сърцето и черния дроб на търновеца. Още същия ден сърцето на донора е трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, но реципиентът все още е в критично състояние, а в УБ „Лозенец“ е извършено присаждане на черния дроб.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и над-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.

Към момента на тежката загуба за семейството на 43-годишния мъж, чакащите за трансплантация на сърце и черен дроб българи у нас са 85. От тях 33-ма са нуждаещите се от сърце, а 52-ма от черен дроб.

От началото на 2017 г., заради хуманността и смелостта на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите смъртта е дала шанс за живот за 16 души. Извъшени са 10 бъбречни трансплантации, 2 присаждания на сърце и 4 чернодробни трансплантации.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.