Мъж се е хвърлил пред влака Перник – София

Три жертви на морбили в Гърция

Иванчева за Ваклин в СРС: Поставили сме го на колене. Няма да пусна преписката, докато не плати

Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер разтърси района на Егейската област на Турция

Любовта удря като „Планинска мълния” Диана Димих представи най-новия си сборник с разкази

Община Велико Търново затвърждава финансовата си стабилност

Дара и Гери-Никол лицемерничат пред камерите Брюнетката е подела война срещу някогашната си приятелка

Борисов и Цацаров: Правата на българските граждани, за които се иска екстрадиция, ще бъдат защитени

Нинова: Необходим е национален план за влизане в еврозоната

НЗОК проверява случая с жената, починала заради скъпа аортна клапа

Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Орел държи зъбна коронка в ноктите си

Стоян в лабораторията.

Историята е рибарска, но не съвсем. Главните герои в нея са Стоян и приятелят му от детинство Явор от Сливен. Когато успеят да откраднат някой свободен ден, хвърлят въдици по язовирите. Явор има златни ръце. Ако Стоян трябва да ремонтира гаража си например, на кого да се обади? Ремонтите винаги приключват с екстра качество и никога скучно. Конкретно за гаража Явор добавил закачка изненада. Тайно нарисувал върху плочата му отгоре…червена риба. На следващата сутрин, когато Стоян се събудил, първо нея видял от прозорците си. Така поне се разказва сред близките им. Стоян също има златни ръце. Той пък е спец в дейностите под лупа и микроскоп, защото е зъботехник. И когато приятелят му има нужда от ювелирни ремонти, при кого да отиде? Работата на Стоян също винаги е от екстра качество и никога скучна. Направил зъбна коронка на Явор също със закачка изненада. Върху нея изработил фина инкрустация…на въдица с уловен на куката рибок. Със сигурност няма друга такава в Сливен, пък и вероятно не само там. Случката “въдица на зъб” се разчу из родния им град. “Е, правя подобни неща само за наистина близки хора”, смее се Стоян.

“Пристрастен съм към работата си, мисля как да я развивам за години напред. Считам, че съм открит човек, с ясни правила. Знам какво искам. И съм непримирим оптимист”, представя себе си Стоян. От дете го влекат скулптурата, рисуването. Имало време, когато мечтаел да стане ветеринарен доктор. Щом трябвало да кандидатства след средното си образование, негов родственик му подхвърлил: “Защо не опиташ в Колежа по зъботехника във Варна? На изпита трябва да изработиш зъб”. Отишъл. Приели го. Завършил.

Станал представител на немска фирма – една от най-добрите в света за производство на стоматологични и зъботехнически материали с износ в над 100 страни. Смята, че това е едно от най-добрите неща за практиката му. “Пък и не само за мен, а въобще за Сливен, защото моята цел беше не да съм на върха, а да подобря качеството”, гордее се Стоян. Гордее се и с това, че откакто работи, не е спирал да се обучава, постоянно е на някакъв курс. В лабораторията му са окачени над 20 сертификата за различни професионални квалификации. “А още колко не са показани”, допълва жена му Здравка, негова колежка. “В последно време ходя всяка година в Германия, където по 9-10 часа на ден съм в лаборатория и се обучавам как се изработват определен вид конструкции. Това се курсове от висок клас. Дават ми възможност да изчистя максимално формата, да изградя усещане за цветове, каквито създава природата”, обяснява той. Самият Стоян също обучава колеги. От немската фирма са го поканили да участва в световното изложение в Кьолн, Германия, през март – най-голямото стоматологично изложение, което се провежда веднъж на 2 години.

Последното бижу в лабораторията му е CAD-CAM технологията. “Това не е най-новото в света, но нашата машина с тази технология е първата от своята марка в България – ново поколение скенер, ново поколение и машина за изрязване на зъбопротезни конструкции, включително и на конструкции върху импланти”, казва той. Накратко, пести се време, качеството е много голямо. Умната машина позволява да се използват електронни файлове и зъботехникът да свърши работата си, без да има пряка връзка със стоматолога. Той самият си сътрудничи с различни дентални лекари. С един от тях – д-р Борислав Михов, заедно са носители на зъболекарски “Оскар” за екипен дентален мениджмънт. Наградата е национална, връчва се веднъж годишно. Носителите се излъчват от жури, в което участват представители на Световната зъболекарска асоциация.

“Ако е станало ясно дотук колко ми е натоварено ежедневието и каква страст за мене е работата, вече мога да призная, че съм изработил още една специфична коронка на Явор. И двамата сме на по 50. Казах си: “Явор още е силен като орел!”. И направих орлови нокти, които са хванали коронката, при това следвах абсолютно анатомията и формата на възстановявания зъб”, разказва Стоян. Случвало се и не толкова близки пациенти да пожелаят специална инкрустация. На някои отказвал, на други – не. Сред най-необичайните поръчки, които изпълнил, била на един русофил. Поискал отпред на зъбите му да бъде инкрустиран… надписа “СССР”. Какви .са били подбудите му? Христов вдига рамене. Подчертава, че настоял и направил надписа от задната страна на зъбите, с бонус червена петолъчка. Най доволен е, че е успял да спаси усмивките на пациенти в утежнено състояние, на пострадали от травми. “Личното ми мнение е, че при травма или друга сериозна медицинска причина моята работа е изключително необходима. Но има желания на пациентите, които…

Нищо не трябва да става на всяка цена и да е прекалено. Тревожа се, че след като си отиде моето поколение, май няма да има на кого да предадем моженето си. Работа в България има колкото щеш! Няма хора за нея. Имам предвид младите, уви”, обобщава Стоян.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Чочо, здраве,късмет и благоденствие ти пожелаваме!Наздраве от нас на всички риболовци с наближаващия празник!Поздрави от….далече!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.