Орехите дават енергия на мозъка

Заради природното си богатство, са застъпени в народната медицина

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 4500 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Ползите за здравето при консумация на орехи са били известни от незапомнени времена. Хипократ и Авицена ги споменават в лечението на различни заболявания. Освен това, древните са приемали, че тези костилкови плодове стимулират умствената дейност.

В орехите се открива богатство от йод, желязо, мед, кобалт, калий, натрий, фосфор, магнезий, калций и др. Съдържат и ненаситени мастни киселини, повече от 20 аминокиселини и витамини А, Е, В, Р и С. Количеството на витамин С например е 8 пъти повече от това в касиса и многократно надхвърля нивата на витамина в цитрусовите плодове.

Орехите са популярни в различни практики на народната медицина поради наличието на много йод. Над 90 процента от съдържанието на йод, антиоксиданти и танини се откриват в люспата на прясно зрялата ядка. Според заболяванията и състоянието при всекиго потребностите от йод са индивидуално определени и премахването на тънката обвивка се съобразява с това. От нивата на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза и състоянието на стомашно-чревния тракт зависи дали да се белят млечните орехи. Йод има също и в листата на дървото и те са предпочитани в различни много популярни лечителски рецепти. Ако няма противопоказания /например хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза/, орехите се консумират сурови, без да се прекалява с количествата. 30- 40 грама са достатъчни, за да си набавим цялата гама полезни вещества за деня. Природната аптека е била много щедра към непретенциозната ядка и е вложила в нея и голямо количество ненаситени мастни киселини, над 20 аминокиселини, лесноусвоими белтъчини.

Биологично активните вещества (основно Омега 3 мастните киселини) от тези ядки имат благотворно влияние върху мозъчните клетки и съдове и винаги са били препоръчвани при физическо и умствено натоварване. Наскоро английски учени обявиха резултати от наблюдения върху нивата на интелигентност сред младежи, преминаващи IQ тестове. Консумацията на 10-15 орехови ядки дневно допринасяла за впечатляващи постижения. А учени от изследователски център в Калифорнийския университет са установили, че се наблюдава забавяне на растежа на раковите клетки, както и намаляване на тумори на простатата. За сходни резултати се съобщава и при случаи на рак на млечните жлези.

Орехите, както повечето зърна, семена и други ядки съдържат ензимни инхибитори, които ги пазят през неблагоприятните условия и микроорганизмите в зимните месеци. Те действат като защитен механизъм, докато се създадат условия за покълване на ново растение. Именно за да ги отстраним, е добре да изкисваме ядките във вода за десетина часа. Тогава те се „съживяват”. Стават млечни и хрупкави, точно каквито са били, докато ги консумираме съвсем пресни. В обвивката им се съдържат още танини, които могат да раздразнят стомаха. Те са причина при накисването водата да става тъмна. Накисването спомага и за силното редуциране на количеството фитинова киселина. Тя има ролята на инхибитор на минералната абсорбция, свързвайки се с магнезия, калция, медта, желязото и другите минерали и възпрепятства усвояването на тези полезни хранителни вещества. Изненадващи са резултатите от последни научни изследвания, според които фитиновата киселина е с ясно изразен превантивен ефект при състояния на остеопорза. Съветът ми все пак е ядките да се накисват в хладка вода, за да се отстранят ензимните инхибитори и да се редуцира количеството на фитатите. Лично аз ги оставям във вода за една нощ и на сутринта те са „съживени”, по-вкусни и полезни.

Преди да приберем орехите за по-продължително време, е добре да изсъхнат на слънце, за да се отстрани влагата от най външната обвивка. След това ги прибираме в платнени торбички на сухо и тъмно място. Те лесно може да гранясат, а този процес ги прави канцерогенни. Ако са без черупка, трябва да се сложат в плътно затворени стъклени съдове и в хладилник. Малки количества в хартиени пликове може да поставим и във фризера. При купуване на ядките от магазин а задължително ги оглеждайте за плесени. Сигнал за такава опасност са дребните прахообразни частици. В пакетчето с ядки се забелязват веднага, а от целите орехи се посипват при счупване. Внимателният подбор гарантира, че усвояването на полезните качества на орехите ще е пълноценно.

Все пак не трябва да забравяме, че калоричността на орехите е висока. В 30 г има около 195 калории. За сравнение - в млечния шоколад те са 162, но не можем да поставим знак за равенство между калориите от цялостни растителни храни и рафинираните такива. Ядките, наред с огромната палитра от хранителни вещества, съдържат и фибри, които ще регулират усвояването на веществата, ще помогнат на перисталтиката и лесно ще ни дарят с чувство на ситост.

За това съветът ми е да избираме орехите пред шоколада.

 

Дюнер с орехи

44-2Продукти:

1 голяма качествена царевична питка тип “Тортиля”

100 г микс от ситно нарязани сурови зеленчуци (домати, краставици, зеле, зеленолистни)

100 г картофи на пара

4-5 бр. сушени доматчета

50 мл вода

40 г сурови орехови ядки

1 суп. лъжица хранителна мая

кимион, самардала, черен пипер

Приготовление:

Смиламе водата и сушените доматчета в блендер до получаване на сос тип “кетчуп”. С помощта на кафемелачка смиламе по-едро орехите с хранителната мая и подправките. Подреждаме ги в питката заедно с останалите продукти. Поливаме със соса и завиваме.

Рецептата е на Веселин Станков - консултант-сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Орехи с овесени ядки (1 порция)

100 г овесени ядки се поставят в 100 мл леко загрято соево мляко. Като поемат течността, към сместа се прибавят 60 г орехови ядки, предварително накиснати в хладка вода и обелени от ципата.

Слагат се 2-3 щипки канела, 1 суп. лъжица мед, 1 суп. лъжица кокосово масло и по желание 1 стрита шушулка ванилия.

Рецептата е на главния готвач Илия Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве