Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в своя дом от 11 април до 29 май, съобщиха от общинската администрация на града в полите на Средна гора. В следващите 2 месеца златните експонати ще бъдат изложени в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година в Историческия музей в Панагюрище подземна зала трезор, дарение от "Асарел-Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

В дарителското Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей–Панагюрище, фирма "Асарел-Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Златното съкровище в местния музей. Освен изграждането на уникалната зала трезор от "Асарел-Медет" АД изработиха 2 точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на Панагюрския и Националния исторически музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище в родния му град хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на Панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони