Оркестър с име „Жигули“

Снимки: Ангел Юруков
Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка.

Режисьорът Виктор Божинов започна комедия за рокгрупа

Филип Аврамов, Димитър Рачков, Геро, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас снимат в Бургас филм за годините след соца

Музикантите в този сюжет нямат конкретни прототипи

Режисьорът Виктор Божинов и куп родни звезди започнаха снимките на филм с работното заглавие “Голата истина за група Жигули”. Комедията се очаква да излезе по кината догодина.

Лентата разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. В настоящия момент членовете є са изпокарани помежду си до смърт, всеки от тях живее съвсем различен живот и тъне в неизвестност.

Един ден всичко това се променя. Неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да загърбят враждите и да се съберат отново, почти насила. Лидерът на групата Фори (Михаил Билалов) се нагърбва със сложната задача да поведе “Жигули” отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна, като това води до множество комични обрати. В историята, разбира се, ще има и едно “Жигули” - общият автомобил на бандата.

За по-младите читатели нека припомним, че “Жигули” е марка съветски автомобили, произвеждани по лиценз на итналианския Fiat в заводите “АвтоВАЗ” - руска автомобилостроителна компания, разположена в гр. Толиати, Самарска област.

По времето на социализма мнозина в България мечтаеха да карат “Жигули”, защото изборът между марките, произвеждани в държавите от Варшавския договор, не беше голям. За да се сдобият с мечтаната кола, желаещите чакаха ред поне 15 години.

“Жигули” - колата символ на живота в съветския лагер бе в производство до 2012-а и - естествено - у нас тези автомобили започнаха рязко да намаляват в началото на промените. Днес, 30 години по-късно, са изключителна рядкост, но този социалистически автомобил отново ще привлече вниманието чрез новия български филм.
“Голата истина за група “Жигули” вероятно ще предизвика горчив смях и носталгия към силните години на рока у нас. Според екипа, музикантите в този сюжет нямат конкретни прототипи, историята е напълно измислена.
Целта на филма не е просто да даде на публиката забавление, казва режисьорът Виктор Божинов (“Възвишение”, “Под прикритие”, “Връзки”, “Стъклен дом”, “Столичани в повече”):

“Искаме чрез добро настроение да накараме хората да се замислят какво се случи с тях през последните 30 години. Благодарни сме, че имаме възможност да работим, дори и в тази сложна обстановка, а екипът, който сме събрали, гарантира филм на високо ниво, който няма да ви остави равнодушни”.

Роли в историята за група “Жигули” имат Филип Аврамов (Васо, бас), Димитър Рачков (Киша, кийборд), Герасим Георгиев-Геро (Пухи, ударни). Двете певици ще бъдат Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Участват още Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и Климентина Фърцова.

Сценаристи на филма са Ваня Николова (“Под прикритие”, “Връзки”) и Нели Димитрова (“Love.Net”, “Възвишение”, “Връзки”), оператор - Антон Бакарски (“Възвишение”, “Под прикритие”, “Връзки” и участвал в редица международни продукции като “300: Rise of an Empire” и “The Expendables 2”), продуцент - Кръстьо Ламбев заедно със своя екип от Concept Studio (“Докато Ая спеше”, “Маймуна”, “Връзки”, сезон 3).

Първоначален терен за снимките е Морската гара в Бургас, където в следващите дни ще бъдат заснети някои от най-знаковите сцени на филма. Снимачният процес на “Голата истина за група Жигули” ще продължи до края на август на различни локации из цяла България.

Коментари

Задължително поле