„Орлово гнездо“ е обвито със змии на 300 метра над Искър

Къщичката е построена върху малка терасовидна издатина в скалите.

В къщичката могат да се съберат 4-ма души, алпинисти са нощували там

На 300 м над река Искър, на Лакатнишките скали върху малка терасовидна издатина се намира алпийският заслон „Орлово гнездо“. Това е дървена къщичка, построена през 1938 г. от група алпинисти.

До нея могат да стигнат само катерачи по въже. От къщичката се вижда железопътната линия и цял Лакатник, известен като люлка на алпинизма заради разположените наоколо „турове“, на които са се провеждали всички курсове за начинаещи алпинисти преди 1980 година. Много катерачи са нощували на това екстремно място.

Къщичката и местността около нея се наричат „Орлово гнездо“, защото в скалите гнездят много орли. Най-разпространен е скалният орел, влизащ в Червения списък на световно застрашените видове. Говори се, че преди няколко години природозащитници са пуснали змии от вертолет, за да се осигури изхранването на граблите птици.

„Орлово гнездо“ е построена след историческо изкачване на североизточната стена на Мальовица от алпинистите от Българския алпийски клуб Коце Саваджиев, Георги Стоименов, Георги Ценев и Тодор Божков-Тарзан. Те я докарали от София разглобена. Забили в скалата четири железа, на които я монтирали.

През 2000 г. къщичката е изцяло подновена по инициатива на местните катерачи от ПСС към БЧК в Лакатник Кирил Илиев, Емил Ангелов-Ментата, Иван Георгиев и шефа на местното туристическо дружество Виктор Петков. Единствената разлика в конструкцията на новата къщичка е, че е с 20 см по-дълга. Причината – големината на първата не събирала по-високите алпинисти. В „рeставрирането“ са се включили спасителите от ПСС-Лакатник, туристи и жители от околността.

В кацналата на скалите къщичка може да се съберат 4-ма души, разказва Христо Младенов, планински спасител от ПСС. Има вратичка и прозорче, гледащи към жп линията. Скалата, към която е прикрепена, е учебна за катерачите – има по-леки и по-трудни „турове“. Някои от тях, които се намират точно под къщичката, си имат имена – „Свинската дупка“, „Дамският тур“, „Жълтата цепка“.

През годините има много нещастни случаи при изкачването на скалите покрай къщичката. В памет на загиналите алпинисти е издигнат кръст на скалите, който след 9 септември 1944 г. е демонтиран, но в началото на 2000 г. по инициатива на ПСС е възстановен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете