Условна присъда за търговец, крил 130 000 лв. данъци

Таско Ерменков получи Златен скункс

Патриотът Михов от ВМРО: Нека не лъжем децата, че геноцидът Баташко клане е другарско „сборичкване“ между братски народи!

Закопчаха и шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

Лекарският съюз отхвърли проекта за Национална здравна карта

Най-модерният терминал за сярна киселина за 22 млн. лева официално открит в Бургас 100 кораба всяка година ще увеличат товаропотока на пристанището

Лиляна Павлова: Австрийското председателство продължава работата по българските приоритети

2-годишно дете е нахапано от домашно куче в пловдивското село Крумово

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

2,3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в сектор „Води“ по Оперативна програма „Околна среда“

Министър-председателят Бойко Борисов постави казуса „Желяз Андреев“ пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ

Най-малко 16 души загинаха при атентат в афганистанския град Кандахар

Петима са задържани при акцията в КАТ-Благоевград Уреждали бързи номера и регистрации на нови коли

Морските ни пристанища могат да станат част от “Новия път на коприната”

Чавушоглу обсъди с Лавров работата по мирните преговори за Сирия в Астана

„Орлово гнездо“ е обвито със змии на 300 метра над Искър

Къщичката е построена върху малка терасовидна издатина в скалите.

В къщичката могат да се съберат 4-ма души, алпинисти са нощували там

На 300 м над река Искър, на Лакатнишките скали върху малка терасовидна издатина се намира алпийският заслон „Орлово гнездо“. Това е дървена къщичка, построена през 1938 г. от група алпинисти.

До нея могат да стигнат само катерачи по въже. От къщичката се вижда железопътната линия и цял Лакатник, известен като люлка на алпинизма заради разположените наоколо „турове“, на които са се провеждали всички курсове за начинаещи алпинисти преди 1980 година. Много катерачи са нощували на това екстремно място.

Къщичката и местността около нея се наричат „Орлово гнездо“, защото в скалите гнездят много орли. Най-разпространен е скалният орел, влизащ в Червения списък на световно застрашените видове. Говори се, че преди няколко години природозащитници са пуснали змии от вертолет, за да се осигури изхранването на граблите птици.

„Орлово гнездо“ е построена след историческо изкачване на североизточната стена на Мальовица от алпинистите от Българския алпийски клуб Коце Саваджиев, Георги Стоименов, Георги Ценев и Тодор Божков-Тарзан. Те я докарали от София разглобена. Забили в скалата четири железа, на които я монтирали.

През 2000 г. къщичката е изцяло подновена по инициатива на местните катерачи от ПСС към БЧК в Лакатник Кирил Илиев, Емил Ангелов-Ментата, Иван Георгиев и шефа на местното туристическо дружество Виктор Петков. Единствената разлика в конструкцията на новата къщичка е, че е с 20 см по-дълга. Причината – големината на първата не събирала по-високите алпинисти. В „рeставрирането“ са се включили спасителите от ПСС-Лакатник, туристи и жители от околността.

В кацналата на скалите къщичка може да се съберат 4-ма души, разказва Христо Младенов, планински спасител от ПСС. Има вратичка и прозорче, гледащи към жп линията. Скалата, към която е прикрепена, е учебна за катерачите – има по-леки и по-трудни „турове“. Някои от тях, които се намират точно под къщичката, си имат имена – „Свинската дупка“, „Дамският тур“, „Жълтата цепка“.

През годините има много нещастни случаи при изкачването на скалите покрай къщичката. В памет на загиналите алпинисти е издигнат кръст на скалите, който след 9 септември 1944 г. е демонтиран, но в началото на 2000 г. по инициатива на ПСС е възстановен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.