Климатологът Георги Рачев: След неделя ни очаква ново затопляне

Издирват бракониери, убили благороден елен в Севлиевско Трупът на животното е открит вчера от горски

АПИ: Системата за продажба на е-винетки работи нормално

Желяз Андреев: Вече съм свободен човек, Интерпол свали червената бюлетина

Изтребители на НАТО прихванаха руски военни самолети над Балтийско море (СНИМКИ и ВИДЕО)

Попфолк певицата Джулия се омъжи тайно (СНИМКА)

Карлос Контрера: Турция краде 15 000 работни места и милиарди евро от София

Маскирани нахлуха в детска градина, ограбиха готвачката

„Pussycat Dolls“ се събраха отново

Заловиха 40-годишен, извършил телефонни измами за близо 13 000 лв. Мошеникът е в ареста за 24 часа

Празникът на еленския бут ще бъде през ноември Еленчани канят гости отблизо и далеч да се докоснат до традициите на балканджиите

Кола блъсна моторист пред Югозападния университет в Благоевград

Откриха в Търново 44-годишен, издирван от софийската полиция Днес го конвоират до столицата

Дарко и Марги Хранова с общ видеоклип Видеоклипът на песента „Път на любовта” е заснет от екипа на режисьора Ненчо Касъмов

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за борба с трафика на хора

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите плати скъпите очни операции на трима пенсионери

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан плати скъпите очни операции на трима пенсионери, избрани на случаен принцип сред пациентите на отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Благодарение на хумамния жест една жена и двама мъже над 65-годишна възраст вече гледат на света с други очи операциите им на катаракта (старческо перде), извършени от завеждащия отделението д-р Димитрис Власиадис и асистента му д-р Панайотис Христу.

Интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия – „Центурион“ на фирма „Алкон“, чието основно предимство е, че извършва отстраняване на старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма, като и тримата се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Наблюдава главно сред възрастните хора, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от катаракта.

Напоследък има дори подмладяване на случаите, отбелязват очни специалисти от „Централ Хоспитал“, които все по-често оперират хора над 50 г. от старческо перде. Вътреочното перде не се лекува с медикаменти и оперативното премахване на помътнялата леща и имплантирането на изкуствена е единствената възможност за подобрение на зрението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Всички подобни ордени и мас ложи са противозаконни и античовешки и трябва да бъдат забранени в България. И какви са тези гръцки доктори, да си ходят да дерат кожи в Гърция, не тук. Имат ли регистрация в Български Лекарски Съюз за да практикуват в БГ? Изобщо всичко е криминално в. Тази дописка освен бедните пенсионери.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.