На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите плати скъпите очни операции на трима пенсионери

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан плати скъпите очни операции на трима пенсионери, избрани на случаен принцип сред пациентите на отделението по очна хирургия в МБАЛ “Централ Хоспитал” в Пловдив. Благодарение на хумамния жест една жена и двама мъже над 65-годишна възраст вече гледат на света с други очи операциите им на катаракта (старческо перде), извършени от завеждащия отделението д-р Димитрис Власиадис и асистента му д-р Панайотис Христу.

Интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия – “Центурион” на фирма “Алкон”, чието основно предимство е, че извършва отстраняване на старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма, като и тримата се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Наблюдава главно сред възрастните хора, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от катаракта.

Напоследък има дори подмладяване на случаите, отбелязват очни специалисти от “Централ Хоспитал”, които все по-често оперират хора над 50 г. от старческо перде. Вътреочното перде не се лекува с медикаменти и оперативното премахване на помътнялата леща и имплантирането на изкуствена е единствената възможност за подобрение на зрението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Всички подобни ордени и мас ложи са противозаконни и античовешки и трябва да бъдат забранени в България. И какви са тези гръцки доктори, да си ходят да дерат кожи в Гърция, не тук. Имат ли регистрация в Български Лекарски Съюз за да практикуват в БГ? Изобщо всичко е криминално в. Тази дописка освен бедните пенсионери.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.