Фейсбук: Социалните мрежи могат да са опасни за демокрацията

Започва Световният икономически форум в Давос

Вулкан изригна в японски ски курорт, 15 души са ранени

Тръмп подписа закона за финансиране на правителството Това слага край на 3-дневната финансова блокада

Франция и Германия подписаха резолюция за сътрудничество

9 жертви след стрелба сещу християни в Дамаск

Ясно и слънчево ще е времето днес

82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите плати скъпите очни операции на трима пенсионери

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан плати скъпите очни операции на трима пенсионери, избрани на случаен принцип сред пациентите на отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Благодарение на хумамния жест една жена и двама мъже над 65-годишна възраст вече гледат на света с други очи операциите им на катаракта (старческо перде), извършени от завеждащия отделението д-р Димитрис Власиадис и асистента му д-р Панайотис Христу.

Интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия – „Центурион“ на фирма „Алкон“, чието основно предимство е, че извършва отстраняване на старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма, като и тримата се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Наблюдава главно сред възрастните хора, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от катаракта.

Напоследък има дори подмладяване на случаите, отбелязват очни специалисти от „Централ Хоспитал“, които все по-често оперират хора над 50 г. от старческо перде. Вътреочното перде не се лекува с медикаменти и оперативното премахване на помътнялата леща и имплантирането на изкуствена е единствената възможност за подобрение на зрението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Всички подобни ордени и мас ложи са противозаконни и античовешки и трябва да бъдат забранени в България. И какви са тези гръцки доктори, да си ходят да дерат кожи в Гърция, не тук. Имат ли регистрация в Български Лекарски Съюз за да практикуват в БГ? Изобщо всичко е криминално в. Тази дописка освен бедните пенсионери.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.