1000 лв. глоба за мъж, гласувал два пъти на президентския вот Мъжът дължи и близо 300 лв. за експертизи

Животновъдите получиха още близо 112 млн. лв. за Кампания 2018 г.

Шест столични квартала останаха без ток заради умишлен палеж в колектор

Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Какво яде армията? Прав е Красимир Каракачанов: Боецът трябва да се храни с качествени и свежи продукти от местни производители, а не с боклуци, доставени от прекупвачи

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите плати скъпите очни операции на трима пенсионери

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан плати скъпите очни операции на трима пенсионери, избрани на случаен принцип сред пациентите на отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Благодарение на хумамния жест една жена и двама мъже над 65-годишна възраст вече гледат на света с други очи операциите им на катаракта (старческо перде), извършени от завеждащия отделението д-р Димитрис Власиадис и асистента му д-р Панайотис Христу.

Интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия – „Центурион“ на фирма „Алкон“, чието основно предимство е, че извършва отстраняване на старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма, като и тримата се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Наблюдава главно сред възрастните хора, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от катаракта.

Напоследък има дори подмладяване на случаите, отбелязват очни специалисти от „Централ Хоспитал“, които все по-често оперират хора над 50 г. от старческо перде. Вътреочното перде не се лекува с медикаменти и оперативното премахване на помътнялата леща и имплантирането на изкуствена е единствената възможност за подобрение на зрението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Всички подобни ордени и мас ложи са противозаконни и античовешки и трябва да бъдат забранени в България. И какви са тези гръцки доктори, да си ходят да дерат кожи в Гърция, не тук. Имат ли регистрация в Български Лекарски Съюз за да практикуват в БГ? Изобщо всичко е криминално в. Тази дописка освен бедните пенсионери.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.